Sputnik, Rusya'nın yeni silahlarıyla ilgili bir araştırma yaparak, söz konusu silahların sahip olduğu imkânları ve başlıca avantajlarını ortaya koydu.
‘METEOR' YAĞMURU
Yeni füzenin güçlü yanlarından biri, hızlı bir şekilde fırlatılıyor olması. Bu sayede füze çok kısa bir zaman içerisinde balistik yörüngeye ulaşıyor ve hedefine yöneliyor. Aynı zamanda uçuş sırasında manevra yapma kabiliyetine sahip olan Sarmat'ın savaş başlıkları da hedefine daha önceki füzelere göre çok daha kısa sürede ulaşabiliyor.
Rus askeri uzman Aleksey Leonkov, Sputnik'e verdiği demeçte Sarmat füzelerini şöyle anlattı:
"Bu özellikler karşı tarafın hava ve füze savunma sistemlerinin başlıklara kilitlenmesini ve onları düşürmesini engelliyor. Sarmat füzelerinin uçuş mesafesi yaklaşık olarak 18 bin kilometre, bu demektir ki füze, hem Kuzey, hem de Güney Kutbu üzerinden dünyanın herhangi bir noktasına fırlatılabilir. Yani Sarmat, her nerede olursa olsun her türlü hedefi kesinlikle imha edecek, onu hiçbir füze savunma sistemi durduramayacak."
Sarmat füzelerinde, her biri 450 kiloton olan 15 adet ya da her biri 750 kiloton olan 10 adet mühimmat kullanılabiliyor.
Avangard adlı hipersonik füze sistemleriyse, balistik füzeyle uzaya fırlatıldıktan sonra atmosferin yoğun katmanlarında 20 mach hızla binlerce kilometre uçarak kıtalar arası mesafeleri hızlı bir şekilde kat edebiliyor. Avangard füzeleri, karşı tarafın hava ve füze savunma sistemlerinin öngöremediği yörünge üzerinden manevra yapabilme kapasitesine sahip.
Leonkov, "Muazzam sürtünmenin etkisiyle cihazın etrafında bir plazma bulutu oluşuyor. Gövdenin malzemesinin tasarımı ve elektronik aksamın korunması için muazzam bir çalışma yapıldı. Fiilen bu bir meteor ve şimdilik dünyada hiçbir sistem onu düşürebilecek durumda değil" diye konuştu.
Avangard'ın yekpare yapısı, bu silahı karşı tarafın cephe arkasındaki çok önemli tesislerin imha edilmesi için kullanılmasına imkân tanıyor. Avangard sistemleri hem karadaki sabit şaftlardan, hem hareketli düzeneklerden, hem de deniz taşıyıcısından fırlatılması mümkün.
ZAMAN SON DERECE KISITLI
Voevoda'lar kademeli olarak muharebe nöbetinden alınarak, çeşitli uzay araçları için taşıyıcı olarak kullanılıyor.
Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri'nin eski mensubu Pyotr Belov, füze sistemleriyle ilgili açıklamasında, "Yeni ağır füzeler 2020'lerin başlarında gerekli olacak ve eğer savunma sanayii, belirlenen sürelerde onları yetiştiremeyecek olursa, tamamen savunmasız durumda kalabiliriz" diye konuştu.
Rus uzman, nükleer caydırıcılık bakımından şu anda en etkili olan sistemlerinin sabit şaftlardan fırlatılanlar olduğunu, çünkü bu sistemlere ait fırlatma rampalarının birçoğunun Rusya'nın orta kısımlarında bulunduğunu ve oradan fırlatılan füzelerin takibinin çok daha zor olduğunu belirtti.
ULUSLARARASI ANLAŞMALAR İHLAL EDİLMİYOR
Sputnik'e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rusya Politik ve Askeri Analiz Enstitüsü Başkan Yardımcısı İvan Konovalov, şunları söyledi:
"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tanıttığı yeni silah sistemleri, şüphesiz dünyadaki askeri ve siyasi durumu değiştirdi. ABD'de şu anda hipersonik silahların geliştirilmesine yönelik yoğun bir çalışma yapılıyor, mevcut nükleer silahların modernizasyonu devam ediyor, tüm nükleer potansiyel tamamen denetimden geçirildi. Ancak Rusya yönetimi bu konuda inisiyatifi ele geçirdi ve bu, muhteşem bir askeri ve siyasi hamle oldu."
Uluslararası anlaşmalara gelince Rusya, söz konusu anlaşmalardan hiçbirini ihlal etmiyor, zira füzeleri yenileriyle değiştirirken, nükleer başlık sayısını değiştirmiyor.