‘AFFIN SEÇİMLERDEN ÖNCE KONUŞULMASI SAMİMİYETSİZLİK'
"Af konusunun seçimlerin öncesinde konuşulmaya başlanması samimiyetsizliği ortaya koyan bir durumdur. Neden genel zamanlarda düşünülmez de seçimlerden kısa bir süre önce düşünülüyor, buna bakmak lazım. Türkiye'de hiçbir seçim daha önce öngörüldüğü zamanında yapılamamaktadır. Türkiye'de üç yılda bir imar affı, prim affı ve genel af gündeme gelmektedir. Bunun tek açıklaması seçim rüşvetidir. Türkiye'de cezaevlerinde ıslah müessesesi yoktur. Özellikle adi suçlarda genel affa uğrayan kişilerin büyük kısmı tekrar cezaevine geri dönmektedir. Toplumsal açıdan affın bir faydası yoktur. Bunun hukuksal bir yanı da yoktur. Türkiye'de vergiler yüksektir. Ancak vatandaşın bir kısmı af çıkacağını bilip ona göre vergisini yatırmaz. Peki zamanında vergisini ödeyenin durumu ne olacak? Bu kabul edilemez.
Çağdaş ceza hukukunda sistem şöyle işler: Suç işleyen kişiyi toplumdan ayırıp cezaevinde psikolojik ve sosyal yönden ıslah eder, topluma kazandırıcı çalışmalar yaparsınız. Böylece suçlu ıslah olup topluma döndüğünde işlediği fiilin yanlışlığını öğrenip topluma katılır. Ama ülkemizde ceza infaz sistemi, cezaevi şartları, eğitim sistemi ve psikologlar suçlunun ıslah olmasını değil, içeride daha çok suçluyla bir arada olarak suçu geliştirmesine neden oluyor. Tabii bunu genellememek lazım. Daha önce Rahşan affında gördük ki çıkarılan kişiler aynı suçtan cezaevine geri döndü.
Adil vergi sistemi getirmemiz gerekiyor. Yüksek vergiyle halkın boğazına yapışır dolaylı vergileri artırırsanız vatandaşın bunu ödeme gücü azalır. Ama bu ödememek için bir sebep değildir. Ödeyen vatandaş ‘Ben az yiyip ödüyorum', ödemeyen ‘Nasıl olsa af çıkacak' diyor. Vergi barışını sağlamanın yolu doğru kanunları çıkarmaktır. Bazı ülkelerde vergiler düşürülünce devletin daha çok para kazandığı görüldü çünkü herkes vergi vermeye başladı.