ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, Türkiye ile Rusya arasında Suriye kriziyle bağlantılı olarak yapılan askeri anlaşmalardan endişe duyduklarını söyledi.
"Türkiye'nin Afrin'de Zeytin Dalı Harekatı'na başlamak için Rus ordusuyla yaptığı ve ABD'nin dahil edilmediği anlaşmalar çok ciddi endişe yaratıyor" diyen Mitchell, şöyle devam etti:
'RUSYA İLE İRAN'IN SURİYE'DEKİ NÜFUZUNUN ARTMASINA TÜRKİYE'NİN KARŞI ÇIKMASINI İSTİYORUZ'
Mitchell, ABD'nin Türkiye'nin Suriye için Cenevre sürecine destek vermesini, IŞİD'le mücadele etmesini ve Rusya ile İran'ın Suriye'deki nüfuzunun artmasına karşı çıkmasını sağlamak istediğini belirtti.
'TÜRKİYE'YE S-400'LER NEDENİYLE YAPTIRIM UYGULAYABİLİRİZ'
Mitchell, Rusya'dan S-400 sistemleri almaya hazırlanan Türkiye'ye bir uyarı da gönderdi. Rusya ile yaptığı anlaşma nedeniyle ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası'nın (CAATSA) 231. maddesi kapsamında Türkiye'ye yaptırım uygulanmasının olası olduğunu savunan Dışişleri Bakan Yardımcısı, Ankara'nın F-35 programına katılımı açısından da sorun yaşanabileceğine dikkat çekti.
ABD'nin İngiltere ve Fransa ile birlikte Suriye hükümetine saldırmasının ardından Rusya ile daha da tırmanan gerilimi değerlendiren Mitchell, ABD'nin Suriye'de Rusya'yla cepheleşme amacı taşımadığını, ancak gerek duyulması halinde güç kullanabileceklerini dile getirdi:
"ABD, Rusya ile yapılan gerilimi önleme anlaşmasında üzerine düşenleri yerine getirdi. Kazaların önlenmesi için kurulan kanalları destekledik. Bu çabalar, yanlış anlama kaynaklı veya tesadüfi kazaların en aza indirgenmesine yardımcı oluyor. Dolayısıyla ABD, Rusya ile cepheleşme istemiyor, ancak gerekli görülürse, kendini korumak için orantılı güç kullanmaya hazır.''
Dışişleri Bakan Yardımcısı, Rusya ile ABD'nin Suriye'deki stratejik amaçlarının örtüşmediğine dair görüşünü savunurken şu iddiaları ortaya attı:
''Moskova, IŞİD'i yenmek istediğini söylüyor, ancak rejimle savaşanları ve hatta sivilleri bombalıyor. İstikrarlı bir Suriye istediğini söylüyor, ancak Cenevre sürecini baltalıyor ve kendi gündemini dayatıyor. Rusya'nın Suriye'deki amacı, Suriye halkı ve bölgenin istikrarı değil. Rusya, Suriye'deki varlığını sürdürmek ve böylece bölgede gelecekte yaşanacak gelişmelere nüfuz etme imkanını korumak istiyor.''