15 üyeli BMGK'de veto yetkisi bulunan Rusya ve konseyin geçici üyelerinden Bolivya ABD'nin tasarısına karşı çıkarken, veto yetkisi bulunan Çin çekimser kaldı.
WATCH LIVE: Russia's UN envoy speaks at UNSC as US & Russia present rival resolutions on #Douma probe https://t.co/WrUbqT3y6z https://t.co/ueK5UgG8DW pic.twitter.com/0XySPXNDDK
— RT (@RT_com) 10 April 2018
Rusya, ABD'nin Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal silah iddialarının soruşturulması ve sorumluların belirlenmesini talep ettiği tasarısını veto ettikten sonra BM Güvenlik Konseyinde karşı bir tasarıyı oylamaya sundu. Rusya kendi sunduğu karşı tasarıda BM mekanizmasının sadece Suriye'de kimyasal silah saldırısının gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyip BMGK'ye rapor etmesini ve saldırının sorumlularının mekanizma tarafından değil BMGK tarafından belirlenmesini istiyordu.
BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.
RUSYA: ABD'NİN TALEP ETTİĞİ MEKANİZMA BAĞIMSIZ DEĞİL
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, oylama öncesi konseyde yaptığı konuşmada, ABD'nin talep ettiği mekanizmanın bağımsız olmayacağının altını çizerek, bu tasarıyı ''anarşi ve manipülasyon'' olarak nitelendirdi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise Rusya'nın rakip tasarısının Rusya'ya kurulacak mekanizmada soruşturmayı yürütecek yetkilileri belirleme hakkı verdiğini söyledi.
Doğu Guta'nın Duma ilçesinde Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı iddialarına Rusya ve Suriye sert tepki göstermiş, bunun Suriye'ye askeri müdahaleye zemin hazırlama amacı taşıyan bir provokasyon olduğu ifade edilmişti.