Güney Kore haber ajansı Yonhap'ta yer alan habere göre Moon, olayların 70. yıl dönümünde Jeju'da düzenlenen anma törenine katıldı.
Moon, törende yaptığı konuşmada, olayın ardındaki gerçekleri aydınlatma ve kurbanların itibarlarını iade etme sözü verdi.
Törende aralarında sağ kurtulanların da olduğu yaklaşık 15 bin kişilik kalabalığa hitap eden Moon, "Devlet başkanı olarak bir kez daha devlet şiddetinin yol açtığı tüm acılar için özür diliyor, bu acıları dindirmek ve kurbanların anısını yaşatmak için her türlü çabayı göstereceğimize söz veriyorum" dedi.
[Photo] President Moon promises to fully resolve issues related to Apr. 3 Jeju Uprising https://t.co/TtBqAP3Bfy S. Korea pic.twitter.com/q6iDClVT61
— 점잖은 고양이 (@saramimeonjeoda) 3 Nisan 2018
Moon, Jeju kurbanlarının itibarlarını iade etmenin ülkenin barış, uzlaşma, birlikte yaşanma ve insan hakları yolunda ilerlemesinin mihenk taşı olduğunu vurguladı.
President Moon Jae-in vows fact-finding for Jeju Massacres https://t.co/MvPsL6USWb pic.twitter.com/0Yv6sOZHJ2
— 점잖은 고양이 (@saramimeonjeoda) 3 Nisan 2018
Jeju'daki olaylar, Kore'nin Japon sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazandığı 1945 yılından sonra içine düştüğü ideolojik bölünmenin yarattığı çatışmalardan biriydi. O yıllarda Kore Yarımadası'nın kuzeyinde komünist yönetim, güneyinde ise Birleşmiş Milletler Kore Geçici Komisyonu (UNTCOK) gözetimindeki hükümet hakim durumdaydı. Güney Kore hükümeti 10 Mayıs 1948'de güney vilayetlerinde ve Jeju Adası'nda yapılacak ve ülke genelinde geçerli olacak genel seçimler için harekete geçmişti.
Moon apologizes to victims of Jeju massacre on 70th anniv. He is 1st head of state to attend memorial event in a decade. He renewed pledges to uncover truth behind tragedy, restore victims' honor, make state compensations & retrieve remains of the missing https://t.co/qVYy2rxPai
— Caroline Kearney (@Caroline__K_) 3 Nisan 2018
Seçimlerin ülkedeki mevcut bölünmeyi daha da artıracağını düşünen komünist Güney Kore İşçi Partisi seçimlere karşı çıkıyordu. Seçimleri engellemek isteyen parti mensuplarının polis karakollarına ve sağcı gençlik gruplarına saldırılar düzenlemesiyle çatışmalar başladı. Güney Kore yönetimi, Amerikan askerlerinin yardımıyla adaya müdahale etti. Hükümet güçleri, muhalif gruplara müdahalesinde sivillere yönelik yargısız infazlarda bulundu. Bu katliamlar ve çatışmalar nedeniyle ada nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unun oluşturan 30 bine yakın kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 40 bin kişi de Japonya'ya sığınmak zorunda kaldı.
Güney Kore, olayın anılmasını yıllarca yasaklandı. 2006'da dönemin hükümeti, ilk kez devletin rolünü kabul etti ve resmi özür diledi.