Yaklaşık 3 hafta önce Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan taramada, 1'i yabancı uyruklu, 9 öğrencide kızamık virüsü tespit edildi.
RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı karşıtlığını ve doğurduğu riskleri değerlendirdi.
"Türkiye'de aşı zorunlu değil. Ancak halkta aşıya karşı bir güven vardı. Ama son yıllarda aşı karşıtı konuşan kişiler çıktı ortaya. Konuşanların hiçbiri uzman değil" diyerek sözlerine başlayan Ceyhan, "Neden konuştuklarını biliyoruz. Şöhret olmak için konuşuyorlar. Aykırı bir şey söyleyince toplumda dikkat çekmek istiyorlar. Hiçbir aşı yüzde 100 koruma sağlamaz. Ancak, bütün toplumu aşılarsanız, o zaman yüzde 100 koruma oranına ulaşırsınız" ifadelerini de kullandı.
'AŞILANMIŞ KİŞİLERDE DE VAKA GÖRÜLDÜ'
Ceyhan, aşılanma oranının azalması nedeniyle 2017'de 84, 2018'de ise şimdiye kadar 60 kızamık vakasının görüldüğünü belirterek, "Son zamanlarda kızamık görülüyor. Aşılanma oranı düşünce önce kızamık başlar. Aşılanma oranı düşmeye devam ederse, Türkiye'de görülmeyen difteri, tetanoz, çocuk felci gibi hastalıkları da görmeye başlarız. Türkiye'de 2016 yılında 9 vaka vardı. Tamamı yabancı uyrukluydu. 2017'de 84 vaka görüldü. 2018'de ise şimdiye kadar 60 vaka görüldü. Bunların büyük çoğunluğu aşılanmamış kişilerde görüldü. Ama içlerinde aşılanmış kişiler de vardı" dedi.
'SALGINLAR ORTAYA ÇIKACAK'
Salgın riski olduğunu söyleyen Ceyhan, "Türkiye'de aşıyı reddeden kişi sayısı 2011 yılında 180, 2013 yılında 980 oldu. 2015'te 5400 oldu. 2016'da 12 bine ulaştı bu sayı. 2017'de ise 23 bine ulaştı. Katlanarak devam ediyor. Böyle devam ederse salgınlar ortaya çıkacak" dedi.
'REYTİNG İÇİN…'
Aşı karşıtı kişilerin reyting için aşı karşıtlığı yaptığını savunan Ceyhan, "Aşı yaptırmayın diye ortaya çıkanların hepsi çocuklarına aşı yaptırmış. Reyting için bunu yapıyorlar. Ve maalesef bunu yapmaları suç değil" diye konuştu.