Mısır'da geçen hafta üç güne yayılacak şekilde düzenlenen başkanlık seçimleri, beklendiği gibi bütün ciddi adayların el çektirildiği ve tek bir rakibin kaldığı bir ortamda Abdülfettah el-Sisi'nin zaferiyle sonuçlandı. El Sisi, liberal eğilimli Ghad (Yarın) Partisi'nin liderliğini yapan Musa Mustafa Musa'nın yüzde 3.1'ine karşılık yüzde 97 oyla sandığın galibi oldu. Mısır'da normalde de düşük seyreden seçimlere katılım düzeyi bu sefer de yükselmedi, hatta yüzde 41 gibi düşük bir oranda çıktı.
Mısır seçimlerini ve Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkileri Mısır'ı yakından bilen Prof. Dr. Fulya Atacan ile konuştuk.
‘MÜBAREK DE ‘MISIR DEMOKRASİYE HAZIR DEĞİL' DİYORDU'
Fulya Atacan, 2011'de ‘Arap Baharı' diye anılan sürecin ‘bahar' değil bir isyan hareketi olduğunu anımsatırken, bu hareketin ABD ve Batı tarafından ‘kontrollü biçimde sona erdirildiği' değerlendirmesini yaptı. Bugün seçimlerin kazananı olan el Sisi'nin ‘Mısır'ın demokrasiye hazır olmadığı' tespiti için "Mübarek'i hatırlatıyor" youmu yapan Atacan'a göre bütün bu gelişmeler aslında öngörülebilir şeylerdi:
‘MÜSLÜMAN KARDEŞLERİN, ASKERLERLE BİRLİKTE DÜZEN İÇİNDE DEĞİŞİME YATKIN OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI'
Atacan, Mısır'daki isyan sürecini —diğer gruplara oranla daha örgütlü bir yapıya sahip olsa da- başlatanın Müslüman Kardeşler olmadığını anımsatırken, tersine Müslüman Kardeşler'in askerlerle uzlaşmaya vararak düzen içinde değişime yöneldiklerini, bunun bedelini hem kendilerinin hem de diğer muhaliflerin ödediğini vurguladı:
‘SİSİ, NEO-LİBERAL POLİTİKALARI UYGULUYOR'
Mısır'daki isyanın nedeninin 1990'lardan beri uygulanan neo-liberal politikalar olduğunu söyleyen Atacan'a göre şu anda iktidarda olan Sisi, bu politikaları çok ağır bir şiddet ile uygulamaya devam ediyor:
‘İÇERİYE ALINAN SADECE İHVANCILAR DEĞİL SOLCU VE LİBERALLER DE'
Atacan'a göre Mısır'da olanları sadece İhvan ile askerler arasındaki bir çatışma olarak görmekle toplumsal temelde var olan büyük çatışma gözden kaçmış oluyor:
"Analizlerdeki problem de oradan kaynaklanıyor. Bunu sadece İhvan ile askerler arasında bir çatışma olarak gördüğünüzde aslında toplumsal temelde var olan bu büyük çatışmayı gözden kaçırıyorsunuz. Ve içeriye alınan, kaybedilen insanlara baktığımız zaman bunun içinde İhvan üyeleri de var ama en az onlar kadar sol hareketlerden gelen, bağımsız sendikacılık hareketinden gelen, daha özgürlükçü, liberal insanların da kaybedildiğini, gözaltına alındığını, hapishanelerde çürütüldüğünü görüyorsunuz. Yani bu 60 bin siyasi tutuklunun hepsi Müslüman Kardeşler değil."
‘BİR MISIRLI İÇİN SON SEÇİMDE ORTAYA ÇIKAN FOTOĞRAF ONA MÜBAREK'İ HATIRLATIR'
Mısır'daki seçimlerde ortaya çıkan tablonun ve yaşananların Mısır tarihi açısından şaşırtıcı olmadığını söyleyen Atacan'a göre bir Mısırlı için ortaya çıkan bu fotoğraf ona Mübarek'i hatırlatır:
TÜRKİYE, MÜSLÜMAN KARDEŞİLER'İ DESTEKLEDİĞİ SÜRECE, MISIR İÇİN ‘DIŞ MİHRAK' OLACAK
Türkiye ile Mısır arasındaki ticaretin çok büyük çapta olmasa da devam ettiğini söyleyen Atacan'a göre Türkiye, Müslüman Kardeşleri desteklediği sürece Mısır'daki siyasi iktidar için ‘dış mihraklardan' bir tanesi olarak kalmaya devam edecek:
"Türkiye'den Mısır'a iki sene önce ticaret odasından bir grup gitmişti. İsyan sürecinde de yatırımlara niyetli olanlar vardı, daha öncesinde de. Bunların hepsi Sisi iktidara geldikten sonra kapandı. Şimdi ticaret odası 'o kadar da fena değil, tamam politik değil ama ekonomik ilişkilerimizi canlandırılalım' diye girişimlerde bulundu. Anladığımız kadarıyla çok büyük çapta olmasa da ticari ilişkiler devam ediyor. Ama bu siyasi olarak karşı kutuplarda olma meselesi devam ettiği sürece ve Türkiye, Mısır'daki Müslüman Kardeşleri bir biçimde korumaya, desteklemeye devam ettiği sürece tabii ki oradaki siyasal iktidar için 'dış mihraklardan' bir tanesi olarak kalacak."
‘SİSİ İÇİN SUUDİ ARABİSTAN ÖRNEK ALINABİLECEK BİR ÜLKE DEĞİL'
Fulya Atacan son olarak Mısır ile Suudi Arabistan arasındaki tarihsel farklılıklara değindi ve son zamanlarda Müslüman Kardeşler karşıtlığı üzerinden bölgede Mısır açısından ahbap olunabilecek ülkenin Suudi Arabistan olduğunu fakat Sisi açısından Suudi Arabistan'ın örnek alınabilecek bir ülke olmadığı görüşünü dile getirdi: