İlkin Hollanda medyası, Lahey yönetiminin uyarısı üzerine, Türk makamlarının, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin'in ziyaretini iptal ettiğini duyurdu.
Ardından Hollanda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Annemijn van den Broek, Alman haber ajansı DPA'ya, iptal kararının Türk tarafıyla olumlu bir hava içinde karşılıklı istişareler sonucu alındığını söyledi.
Türkiye'nin ziyaretle ilgili Hollanda makamlarını bilgilendirdiğini belirten Van den Broek, "Karşılıklı istişareler sonucu ziyaretin şu an için uygun olmadığı sonucuna vardık" dedi.
Şahin'in Hollanda ziyaretinin neden istenmediğine ilişkin ayrıntı vermeyen Sözcü, Türkiye ile ikili ziyaretler, güvenlik ve göç konularında ikili temasları sürdürdüklerini söyledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Basın ve Haber Şube Müdürü Hüseyin Akay ise Sözcü'ye yaptığı açıklamada, Şahin'in böyle bir ziyaret programı olmadığını söyledi.
Akay, "Biz şu anda Gaziantep'teyiz. Yarın da diğer günde. Başkanın hiç böyle bir programı olmadı" diye konuştu.
KAYA'NIN SINIRDIŞI EDİLMESİNİN YILDÖNÜMÜ
Ancak 2011-2013 arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olan Şahin'in, cumartesi-pazar günü Hollanda'nın doğusundaki Deventer kentine gitmesi ve Merkez Camii'nde Türkiye kökenli kadınlarla bir araya gelmesi bekleniyordu.
TÜRKİYE'DEKİ REFERANDUMUN YURTDIŞINA TAŞINMASI SÜRECİ, KRİZE DÖNÜŞTÜ
Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler, 16 Nisan anayasa referandumu öncesi Türk siyasetçilerin Hollanda'daki Türk seçmenlerle buluşma etkinliklerine izin verilmemesi üzerine gerilmişti.
ELÇİ ÇEKİLDİ, 'SOYKIRIM' TANINDI
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, geçen yıl istişareler için geri çağırdığı Ankara'daki büyükelçisini Şubat 2018'de resmen geri çekti. Bakanlık, Türkiye'den yeni bir büyükelçinin de kabul edilmeyeceğini duyurdu. Ardından Hollanda parlamentosu 'Ermeni Soykırımı'nı tanıyan bir karar kabul etti.