Sputnik, Sovyetler Birliği döneminde tasarım ve geliştirme alanında faaliyet gösteren büro, enstitü ve fabrikalarda çekilen arşiv fotoğraflarının yansıttığı zamanının çok ötesinde bir vizyona sahip projeleri derledi.
© Fotoğraf : Provided by Moscow Design MuseumMoskova metrosu için tasarlanan 'Serebryanaya Nit' (Gümüş iplik) isimli tren projesi. 1987'de geliştirilmeye başlanan bu proje, metro yolcuları için tren vagonlarının konforluğunu arttırmayı hedefliyordu.
1/6
© Fotoğraf : Provided by Moscow Design Museum
Moskova metrosu için tasarlanan 'Serebryanaya Nit' (Gümüş iplik) isimli tren projesi. 1987'de geliştirilmeye başlanan bu proje, metro yolcuları için tren vagonlarının konforluğunu arttırmayı hedefliyordu.
© Fotoğraf : Provided by Moscow Design Museum Ural-6 isimli hızlı tramvay vagonu. Sovyet mühendislerinin 1976'da tasarladığı bu konforlu tramvay projesinde araç hızının saatte 80 kilometreye kadar ulaşabilmesi öngörülüyordu.
Ural-6 isimli hızlı tramvay vagonu. Sovyet mühendislerinin 1976'da tasarladığı bu konforlu tramvay projesinde araç hızının saatte 80 kilometreye kadar ulaşabilmesi öngörülüyordu.
© Fotoğraf : Provided by Moscow Design Museum 1970'li yılların ortasında Sovyet mühendisleri tarafından tasarlanan 1980-E kar aracı.
1970'li yılların ortasında Sovyet mühendisleri tarafından tasarlanan 1980-E kar aracı.
© Fotoğraf : Provided by Moscow Design MuseumTelevizyon, video oynatıcı, bilgisayar gibi tek başına çalışan ve çalışma mantıkları farklı olan ürünlerin tam uyumla ve tek bir merkezden kontrol edilerek kusursuz bir şekilde yer aldığı bir akıllı ev inşa etmek Sovyet mühendislerinin çalışma konusuydu. Uzmanların 1986 yılına ait çalışma notlarında projeyle ilgili detaylara rastlanır: “Merkezi işlem ünitesi bilgileri dışarıdan, kablosuz bir şekilde, kablo şebekelerinden, fiber optiklerden, telefon şebekelerinden ya da kendi belleklerinden alacak. Bu geleceğin teknolojisi var olan tüm medya araçlarından daha farklı bir noktada olacak.Bir sonraki aşama her şeye uyumlu bir araç yapmak olacak. Bu araçlarda müzik, video, slayt, eğitim programları, oyunlar, metinler gibi farklı dijital dosyalar saklanabilecek. Bu her şeye uyumlu sisteme geçmek, ev elektronikleri tasarımı için eşsiz bir devrimin başlangıcı olacak."Mühendislerin planı duvarların içinden yüksek teknolojili kabloları geçirerek elektronik eşyaları birbirine bağlamak ve onları ana işlemci ile ortak bir şekilde idare etmekti. Planlarına göre ana işlemciden alınacak datalar farklı odalarda bulunan TV ünitesine, oyun ünitesine gönderilecek; bilgisayara görevler verebilecekti. Ancak bu proje sadece çizimlerde ve prototiplerde kaldı.
4/6
© Fotoğraf : Provided by Moscow Design Museum
Televizyon, video oynatıcı, bilgisayar gibi tek başına çalışan ve çalışma mantıkları farklı olan ürünlerin tam uyumla ve tek bir merkezden kontrol edilerek kusursuz bir şekilde yer aldığı bir akıllı ev inşa etmek Sovyet mühendislerinin çalışma konusuydu. Uzmanların 1986 yılına ait çalışma notlarında projeyle ilgili detaylara rastlanır: “Merkezi işlem ünitesi bilgileri dışarıdan, kablosuz bir şekilde, kablo şebekelerinden, fiber optiklerden, telefon şebekelerinden ya da kendi belleklerinden alacak. Bu geleceğin teknolojisi var olan tüm medya araçlarından daha farklı bir noktada olacak.Bir sonraki aşama her şeye uyumlu bir araç yapmak olacak. Bu araçlarda müzik, video, slayt, eğitim programları, oyunlar, metinler gibi farklı dijital dosyalar saklanabilecek. Bu her şeye uyumlu sisteme geçmek, ev elektronikleri tasarımı için eşsiz bir devrimin başlangıcı olacak."Mühendislerin planı duvarların içinden yüksek teknolojili kabloları geçirerek elektronik eşyaları birbirine bağlamak ve onları ana işlemci ile ortak bir şekilde idare etmekti. Planlarına göre ana işlemciden alınacak datalar farklı odalarda bulunan TV ünitesine, oyun ünitesine gönderilecek; bilgisayara görevler verebilecekti. Ancak bu proje sadece çizimlerde ve prototiplerde kaldı.
© Fotoğraf : Provided by Moscow Design Museum1986 yılında SSCB'ye bağlı Gürcistan Sovyet Cumhuriyeti'nde tasarımcılar tarafından geliştirilen projeyle telefon kulübelerinden çocuklar için oyun alanlarına kadar çeşitli şehiriçi mimari yapılar üretildi. Yapıların üretiminde maliyeti düşük olan ikincil hammaddede kullanılıyordu.
5/6
© Fotoğraf : Provided by Moscow Design Museum
1986 yılında SSCB'ye bağlı Gürcistan Sovyet Cumhuriyeti'nde tasarımcılar tarafından geliştirilen projeyle telefon kulübelerinden çocuklar için oyun alanlarına kadar çeşitli şehiriçi mimari yapılar üretildi. Yapıların üretiminde maliyeti düşük olan ikincil hammaddede kullanılıyordu.
© Fotoğraf : Provided by Moscow Design Museum Sovyet-Fransız projesi olan ZİL-Seed itfaiye aracının maketi. 1975'te üretilen iki deney aracı çok sayıda uluslararası sergide tanıtıldı ve 1980 Moskova Yaz Olimpiyatları sırasında spor tesislerinde yangın güvenliğinin sağlanması için kullanılıyordu. Ancak o dönemde maliyeti fazla yüksek olduğu için seri üretimine geçilmemesine karar verildi.
Sovyet-Fransız projesi olan ZİL-Seed itfaiye aracının maketi. 1975'te üretilen iki deney aracı çok sayıda uluslararası sergide tanıtıldı ve 1980 Moskova Yaz Olimpiyatları sırasında spor tesislerinde yangın güvenliğinin sağlanması için kullanılıyordu. Ancak o dönemde maliyeti fazla yüksek olduğu için seri üretimine geçilmemesine karar verildi.