Türkiye dış politikası güney hattındaki Suriye'den batısındaki Ege'ye kadar hareketli bir dönemden geçerken Türkiye'nin son zamanlarda sorun yaşadığı NATO'daki müttefiki ABD'nin Dışişleri Bakanı Tillerson bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'da ağırladı. Türkiye ile Avrupa ilişkilerindeki sıkıntılar da devam ederken, Ankara, Avrupa Konseyi Başkanı Jagland'ın temaslarına da sahne oldu.
Son günlerde yoğunlaşan bu diplomasi trafiğini Sözcü Gazetesi Ankara temsilcisi ve yazarı Zeynep Gürcanlı ile konuştuk.
‘ABD'NİN ŞU AN TEK DERDİ İLİŞKİLERİ KOPARMAMAK'
Zeynep Gürcanlı, Tillerson'ın ziyaretini ABD yönetiminin AK Parti yönetimini rahatlatmayı ve ilişkileri koparmamayı hedefleyen çabalarına yordu. Ankara'dan yükselen sert retoriğe karşılık, AK Parti hükümetinin ‘tamam mı, devam mı' tarzında bir keskin bir yaklaşımı olmadığını belirten Gürcanlı, ziyaretin ilişkilere zaman kazandıracağını vurguladı:
‘TÜRK VE ABD ASKERLERİ KARŞI KARŞIYA GELMEZ'
Gürcanlı, yakın zamanda TSK'nın Menbiç'e yönelik harekatının da beklenmediğini belirtirken, ABD ve Türk askerlerinin karşı karşıya gelmesi olasılığını dışladı:
"Görebildiğim kadarıyla yakın zamanda zaten kimse TSK'dan Menbiç'e yönelik bir harekât beklemiyor. Dolayısıyla yakın zamanda ABD ve Türk askerlerinin karşı karşıya gelmesi beklenmiyor. ABD'lilerin şu anda tek dertleri ilişkileri koparmamak, bu ittifak ilişkisinin sürmesini sağlamak ki Ankara'nın da buna karşı bir duyarlılığı var gibi. McMaster ziyaretinde bunu gördük. Yapılan açıklamalar son derece olumluydu. Bir stratejik ortaklığın devamından bahsedildi. Biraz sanki Ankara'yı rahatlatmak için ‘biz sizi ziyaret ediyoruz, ciddiye alıyoruz, sizi en üst düzeyde dinliyoruz' demek için yapılmış bir ziyaret gibi geliyor bana. Zaman kazandıracaktır diye tahmin ediyorum Türkiye — ABD ilişkilerine."
‘ANKARA'YI RAHATLATACAK BİR UNSUR'
ABD yönetimi içindeki bölünmüşlüğe dikkat çeken Gürcanlı, şu anda ABD de etkinliğin Suriyeli Kürtlerle hareket etme yönünde politika yapmak isteyen askerlerin elinde olduğunu belirterek, Menbiç'e dair orta yolun bulunacağı senaryoların Tillerson'ın elinde olmadığı görüşünde:
‘İNCİRLİK OSMANLI TOKADI OLABİLİR AMA…'
İncirlik üssünün ABD'ye karşı ‘Osmanlı tokadı' olabilecek bir unsur olduğunu fakat Ankara'da bunu yapabilecek bir hareketin görülmediğini söyleyen Gürcanlı'ya göre Tillerson'ın ziyareti Ankara'nın böyle bir radikal eyleme geçmesini engellemek için:
‘MENBİÇ FORMÜLÜ İÇİN WASHİNGTON ZAMAN KAZANACAK'
Gürcanlı, Menbiç konusunda çözüm bulunabileceğine inandığını söyleyerek, Washington'un bu çözüm konusunda Tillerson'ın ziyaretiyle zaman kazanacağını görüşünü dile getirdi:
"Menbiç konusunda ben de çözüm bulunabileceğine inananlardanım. Diplomaside sorunlar konuşarak çözülür ve her zaman bir opsiyon bulunabilir. Bu PYD/YPG konusunda da ilk zamanlarda opsiyon bunların Demokratik Suriye Güçleri gibi yeni bir isim altında oluşturulmalarıydı ve bu bir süre Türkiye'nin sesini kısmaya yetmişti o dönemde. Benzer bir çözüm üzerinde ABD'lilerin mutlaka çalışacaklarını, bunu bu ziyarette olmasa da ortaya koyacaklarına inanıyorum. Benim tahminim bu ziyaret biraz zaman kazanmak için. Yani 'biz bir formül bulacağız, sizi de anlıyoruz, güvenlik kaygılarınızı sonuna kadar anlıyoruz ama siz de bizi anlayın, bir orta yol bulacağız ama bize bir zaman tanıyın' mesajlarının ortada olacağı bir ziyaret olacağını düşünüyorum. O formül için biraz zaman kazanacak Washington anladığım kadarıyla."
‘ABD'YA KARŞI SERT RETORİK İÇ POLİTİKA İÇİN'
Gürcanlı, Türkiye'nin erken seçim atmosferine girdiğini söylerken, ABD'ye karşı kullanılan sert retoriğin iç politikaya yönelik olduğunun ABD tarafından da bilindiği yorumunu yaptı:
‘ABD'NİN ELİNDE ‘HAVUÇLAR' DA VAR ‘SOPALAR' DA'
Gürcanlı, Türkiye'ye karşı ABD'nin elinde Afrin ve Menbiç'te formüllerin bulunması, ilişkilerin geliştirilmesi gibi ‘havuçların' ve Sarraf davası, vize uygulaması gibi ‘sopaların' olduğunu belirterek, her iki tarafın birbirinin elinde ne tuttuğunun farkında olduğunu söyleyerek, pazarlığın sert olacağına dikkati çekti:
‘TÜRK ORDUSUNUN AFRİN'DEKİ MEŞGULİYETİNDEN FIRSAT ÇIKARMAYA ÇALIŞANLAR VAR'
Zeynep Gürcanlı son olarak Avrupa bağlamında tablonun şaşırtıcı olmadığı görüşünü savunurken, Yunanistan ve Kıbrıs yönetiminin Türk ordusunun Afrin'deki meşguliyetinden fırsat çıkarmaya çalıştığını söyledi ve bölgede enerji savaşı yaşandığını sözlerine ekledi: