Bilim insanları, hava gözlem verilerine dayanarak üretilen dinamik modeller sayesinde, deniz seviyesinin yılda 2.9 milimetre yükseldiğini tespit etmeyi başardı.
Bununla birlikte yükseliş hızı son 25 yılda yıllık ortalama 0.084 milimetreyi buluyor. Uzmanlar, elde edilen veriler temelinde, 2100 yılına gelindiğinde okyanus seviyesinin 2005 yılına oranla 65 santimetre yükselmiş olacağı sonucuna vardı. Oysa yükseliş hızının dikkate alınmadığı iklim modelleri, bu yükselişin aynı dönem için sadece 30 santimetre olacağını gösteriyor.
'DÜNYA'NIN KÜRESEL ISINMAYA NASIL TEPKİ VERDİĞİNİ GÖSTERİYOR'
Uzmanların, hesaplarında, Filipinler'deki Pinatubo yanardağının püskürmesi ve Pasifik Okyanusu'nun ekvatoral bölümündeki yüzey tabakasının sıcaklığında dalgalanmalar şeklinde kendini gösteren El Niño fenomeni gibi yerel olayların rolünü minimize ettiği kaydedildi.
Araştırma metninde, "Bu tahminler, Dünya'nın küresel ısınmasına nasıl tepki verdiğini ve bu sürecin dinamiklerinin gelecekte nasıl değişeceğini anlamamıza yardımcı olacak" dendi.
'BAZI KIYI ŞEHİRLERİ SULAR ALTINDA KALABİLİR'
Florida'nın güneyi, Bangladeş, Şanghay ve Washington'un bir kısmı sular altında kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten bilim insanları, gelecekteki felaketlerin nedeni olarak küresel ısınmadan dolayı Grönland ve Antartika'daki buzulların hızla erimesini gösterdi.