‘HAREKATIN BİR GÜNDE BİTMESİ BEKLENMEMELİ'
"Harekat aslında bir gereklilikti. Bazı tehditlerle başladı, sivillere zarar gelmemesi ve zayiat verilmemesi gibi. Herkes bir günde her şeyin yapılmasını istiyor ama öyle bir şey olamaz. İlk gündeki hava koşulları ve hava sahasının kapatılması harekatın hızını yavaşlattı. Ama bu tip harekatlarda zaten çok hızlı hareket edilmesini beklememek lazım. Terör örgütlerinin temizlenmesi özen ve arama tarama gerektirir. İş tamamen askerlerin konusu. Siyasi iktidar da muhalefet de bu tartışmalara girmese daha doğru olur. Kılıçdaroğlu'nun dikkat çektiği zayiat riski alınmaması konusu doğru. Ama Afrin temizlenmeden görevin bitmesi söz konusu değil. Bir bölgeyi temizliyorsanız, o bölgenin en önemli insan kaynağının bulunduğu bölgeyi temizlememek olmaz. Özel tedbirler alırsınız, şehri kuşatırsınız mesela. Bunlar zor görevler ama yapılabilir.
‘ÜLKELERİN ORTAK AMACI OLSA DA HERKESİN KENDİ AMACI DA VAR'
Siyasi hedef olmayan askeri harekat olmaz. Ama böyle bir harekatta çok oynak bir zemin var. Müttefikler ve karşıdaki kuvvetler var. Müttefikleri oturtamazsanız siyasi hedeflerde belirsizlikler ortaya çıkar. Bu harekatın siyasi hedefi yoktur demek yerine terör hedeflerinin temizlenmesi siyasi hedeftir. Temizlikten sonra bu bölgede neler olacak konusu önemli. Siyasi hedefte o bölgenin toprak bütünlüğü var. Her müttefikin bir ortak amacı var bir de kendi amacı var.
‘İSRAİL'İN HAREKETLERİ AMERİKAN PLANININ PARÇASI'
Artık mesele (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad meselesi değil. Eskiden biz onunla da konuştuk. Bunlar kişisel hırslardan arındırılarak yürütülür. Karşılıklı güven tesis edildiği takdirde harekat daha hızlı yürür. Rusya'nın bir şeyler denediği için 5 gün hava sahasının kapatıldığı söylendi. Bence bu açıklama mantıklı değil. İsrail'in hareketleri Amerikan planının bir parçası. Suriye'nin bölünmesi de ABD'nin İsrail'in güvenliği planına yardım eder. Suriye'nin bir ülke tarafından daha meşgul edilmesi lazımdı o da İsrail oldu. Büyük oyunun içinde o da var."