Erdoğan'ın sözlerinin ardından, ABD'li Korgeneral Paul Funk, gazeteciler eşliğinde Menbiç'i ziyaret etti. Funk, Menbiç'te "Biz IŞİD'in kalıcı yenilgisinin sürmesini sağlama alma amacıyla bu bölgedeyiz" açıklamasını yaptı. New York Times muhabirinin aktardığına göre Funk, Türkiye ile ABD askerleri arasında bir çatışma olması halinde tavırlarının ne olacağını şöyle açıkladı: "Bizi vurursanız, agresif şekilde karşılık veririz. Kendimizi savunacağız."
RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına katılan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han, Menbiç gündemi üzerinden gergin seyreden Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi.
"Türk askeriyle Amerikan askerinin birbirine silah çekmesi beni çok şaşırtır. Olasılıksız olduğunu da söyleyemeyiz. Bugünün dünyasında garip şeyler olabiliyor" diyerek sözlerine başlayan Han, iki ülkenin bir orta formül bularak uzlaşabileceğini söyledi. Ahmet Kasım Han'a göre, iki ülkenin bulabileceği formül şöyle:
"Bir orta formül var tabii. O formül de, ABD'nin Menbiç'te bulunan askerilerini alıp, kendi kuvvetleriyle birlikte o bölgedeki YPG/PKK'yı alıp Fırat'ın doğusuna çekilmesi. Türkiye'nin önemsediği şey, Menbiç'in boşaltılması. ABD, Menbiç'in boşaltılmasına rıza gösterirse ve birlikte hareket ettiği YPG/PKK'yı buna rıza göstermeye ikna edebilirse, orta formül bulmak mümkün."
'MENBİÇ, ABD İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL'
Ahmet Kasım Han, Menbiç'in ABD için önemli olmadığı görüşünü savunarak, ABD'nin YPG'yi Menbiç'ten çekilmeye razı edebileceğini ifade etti. Han, şunları söyledi:
"Menbiç'in ABD için önemli olduğunu düşünmüyorum. Menbiç, ABD'nin birlikte hareket ettiği o bölgedeki terör grubu için önemli. O terör grubu, bölgede bir devletçik kurmaya çalışıyor. Bugünkü koşullarda ben ABD'nin YPG/PKK'yı razı edebileceğini düşünüyorum. Böyle bir örgütün Türkiye'nin karşısında tek başına tutunabilmesinin imkanı yok. Dolayısıyla ABD'nin kendilerini yalnız bırakmalarını göze alamayacakları için, onların isteklerine karşı hassas olacaklarını düşünmek lazım."
Menbiç'in Türkiye açısından simgesel anlamda önemli olduğuna da değinen Han, şöyle konuştu: "Menbiç, Türkiye açısından simgesel anlamda önemli. Ayrıca ismi çok sık zikredildiği için iç siyaset açısından da önemli. Menbiç, Türkiye'de uzun zamandır 'Ben burada böyle bir alanın oluşmasına izin vermeyeceğim' sözünün teyidi. İç siyasette de getirisi çok yüksek."
'ABD'NİN FIRAT'IN DOĞUSUNDAN ÇEKİLMESİNİN İSTENMESİ İKİ TRENİ KAFA KAFAYA BİRBİRİNE YAKLAŞTIRIR'
Türkiye'nin Menbiç'nin ardından Kobani ve Cizire'yi hedef alacağına yönelik açıklamaların ABD'yi Menbiç'ten çekilmesi için ikna çabasının bir parçası olduğuna da değinen Doç. Dr. Han, ABD'nin Menbiç'ten çekilmeye ikna olabileceğini ancak Fırat'ın doğusundan çekilmesinin mümkün olmadığını şöyle açıkladı:
"ABD'nin tası tarağı toplayıp Menbiç'ten çekileceğini düşünüyorum ama, Fırat'ın doğusundan çekilecekleri kanaatinde değilim. İş, ABD'nin Fırat'ın doğusundan çekilmesine geldiğinde ortaya iki trenin kafa kafaya birbirine yaklaşması söz konusu olur."
'OPERASYON YAPILMAK İSTENİYORSA…'
Ahmet Kasım Han sözlerini noktalarken, stratejik öneme sahip bir alana harekat yapılmak isteniyorsa, hedefin Bağdat hükümetiyle koordineli bir şekilde Irak'ın kuzeyinde Irak-Suriye sınırı bölgesi olması gerektiğini sözlerine ekledi.