Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzalanan iş birliği protokolüne dayanılarak hazırlanan 18 maddelik yönergede Diyanet'in gençler ve kadınlar ile toplumun tüm kesimlerine yönelik yürütülecek faaliyetler kaydedildi.
Buna göre Diyanet personeline, “Okulları periyodik aralıklarla ziyaret edin. Okul ziyaretlerinde sadece konferans tarzı etkinliklerle yetinmeyin, düzenli ve sistematik programlar aracılığıyla gençlerle iletişime geçebilmenin imkanını oluşturun” talimatı verildi.
Diyanet tarafından ilk olarak Haziran 2017’de il ve ilçelere 'gençlik koordinatörü' olarak atanan imamların ve vaizlerin etki alanları ile yetkilerinin genişletileceği ortaya çıktı. Gençlik koordinatörlerinin amacı, 'toplumu bilinçlendirici ve farkındalık oluşturucu faaliyetler yürütmek' şeklinde belirlenerek, öğrenci yurtlarında ve 'müftülüğün uygun göreceği yerlerde' faaliyet yürütmelerine olanak sağlandı. Öğrenci yurtlarında 'manevi rehberler' aracılığıyla yürütülen çalışmaları koordine etme görevi de verilen görevlilerin Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), Milli Eğitim İl Müdürlükleri ve İl Spor Müdürlükleri ile ortak çalışmalar yürüteceği belirtildi.
Çalışma programlarında eğitsel bir sürecin takip edileceğini savunan Diyanet, gençlere 'rol-model' olmaları tavsiyesinde bulunduğu gençlik koordinatörlerine şu görevleri verdi:
- Diyanet’in genç gönüllüleri arasından üniversite, fakülte ve okullarda okul temsilcisi belirlemek.
- Sosyo-kültürel etkinliklerde ve gençler için oluşturulmuş ortamlarda onlarla nitelikli zaman geçirmek.
- Gençlerin ailesi ve okul idarecileri ile irtibat halinde olarak, ilgili sürelere onların da dahil olmasını sağlamak.
- Diyanet Genç Gönüllü Formu’nu doldurarak Başkanlık gençlik çalışmalarıyla tanışan genç gönüllü sayısını artırma hususunda belirlenen hedefleri gerçekleştirmek.
Ayrıca okulların yoğun olduğu mahallelerde 'Diyanet Gençlik Çalışmaları Merkezleri' açılacağı öğrenildi.