Davos’ta yapılan tartışmaları, kapitalizmin yapısal sorunları eşliğinde dünyadaki hegemonya krizini Cumhuriyet Gazetesi yazarı, akademisyen Ergin Yıldızoğlu ile konuştuk:
‘KÜRESELLEŞME GÖRÜNTÜSÜ VERME İŞLEVİ ÇALIŞMIYOR’
Ergin Yıldızoğlu, Davos Ekonomik Forumu’nun son yıllarda dünya çapında yaşanan yapısal sorunları tespit edip tartışsa bile çözüm önerileri sunamayan bir platforma dönüştüğünü belirtti. Yıldızoğlu, ‘dünyanın efendileri’ olan finans oligarşisinin ilgi duydukları uzmanlarla yarattıkları tartışmalara rağmen Forum’un artık bazı işlevlerini yitirdiği saptamasını yaptı:
‘HEGEMONİK SİSTEM BOZUK’
“İki tane nedeni var. Bunlardan biri dünyada hegemonya sisteminin bozuk olmasıdır. Dolayısıyla lider ülke, düzen kurucu ülke yok şu anda. Bir konuda anlaşırlarsa ne olacak? Buna kim uyacak, kim uymayacak? Bu, hangi modelde dağıtılacak ve de uygulanacak meselesi de malum. İkincisi, krizin ortasında her şeye rağmen kârlarda, yatırım olasılıklarında, piyasa rekabetlerinde hep sıkışık durumdalar. Alacakları önlemler eğer kârları üzerinde etki yapıyorsa, piyasalarında bazı kendilerini dezavantajlı konumlara rekabetçileri karşısında itiyorsa çok güzel laflar ediyorlar ve sonra dönüp işlerine devam ediyorlar. Yani bir anlamda sermayenin kölesi oldukları için, en güçlü olanları bile sermayenin kölesi oldukları için daha üst bir aklın ya da hegemonik gücün bunları kontrol altına almamasından, alamamasından dolayı hiçbir şey çıkmıyor oradan.’’
‘SERBEST REKABETTEN BAHSEDİYORLAR AMA REKABETTEN NEFRET EDİYORLAR’
Yıldızoğlu, kapitalist sistemi savunanların en önemle açmazlarının, yaşanan krizlerin yapısal değil de tesadüfi bir olaymış gibi yorumlanmasının yattığına dikkat çekti:
‘POPÜLİZM DEDİKLERİ HAYALET…’
“Kim gösteriyor bunu onlara? İşte şimdi popülizm dedikleri bir hayalet dolaşıyor ortada o gösteriyor. ‘Halkımız’ diyor ki işsizlik, iflaslar… Küçük, orta düzey işletmeler de koru bizi demeye başlıyorlar. Oradaki hükümetteki de mecburen iktidarda kalabilmek için, ‘her siyaset ulusaldır’ ilkesinden hareket ediyor. Martin Wolf da yazısında ‘siyaset ulusal oldu o yüzden böyle oldu’ diyor. Kendi iktidarını korumak için kendi işçi sınıfının, orta sınıfların popülizm kavramı altındaki halkların taleplerine cevap vermek zorunda kalıyorsunuz.”
‘KAPASİTE SORUNU ÜLKELER ARASINDA SİYASİ SORUNA DÖNÜŞÜYOR’
Dünyadaki yok olması gereken bir üretim fazlasının bulunduğunu, kapasite sorunun ise ülkeler arasında siyasi bir soruna dönüştüğünü belirten Yıldızoğlu, bu durumun kaynakları kontrol etme yarışıyla birleştiğinde büyük dünya savaşlarına giden sürece benzer bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu dile getirdi:
“Hükümet açısından bir diğer görev de şu: Daha büyük resme baktığımızda büyük bir üretim fazlası var dünyada. Bu üretim fazlasının yok olması gerekiyor. Nerede yok olacak? Örneğin otomotiv sektörü iyi bir örnek. Çok büyük bir kapasite fazlası var bu sektörde. Peki ama bu Volkwagen’in mi fazla kapasitesini yok edeceğiz yoksa Ford’un mu yoksa Nissan’ınkini mi edeceğiz? Herkes benim ülkemdeki fabrikalar dursun senin ülkendeki kapalım diyor. Benim fabrikalarım kapanırsa benim başıma işsiz kalanlar bela olacak, senin başına bela olsun diyorlar. Dolayısıyla bir anda fazla kapasite sorunu ülkeler arasında siyasi bir soruna dönüşüyor. Böyle bir anda hem bunları yan yana koyduğumuz zaman bir de dünyanın kaynakları sınırlı olduğunu ve büyük güçlerin bu kaynakları kontrol etmek için arkalarından finans kapitalin ittiği düşürsek biraz sonra Birinci Dünya Savaşına daha sonra da ikincisine geliyoruz. Buradan çıkış yok.”
‘HEGEMONYASI GERİLEMESİ VE YÜKSELEN GÜÇ ÇİN’
Günümüzde yaşanan durumu yüzyıl öncesinin alt üst oluşuna benzeten Yıldızoğlu, yüzyıl önce İngiltere karşısında yükselen bir güç olan ABD’nin şu an gerilediğini ve Çin’in yükseldiğini anımsattı:
‘BİZ YAPTIK MI UYGARLAŞTIRICI ONLAR YAPTI MI EMPERYALİZM..’
Ergin Yıldızoğlu son olarak Çin’in borçlandırarak sermaye ihracatı yapmaya başladığına dikkat çekerek bunun ‘yarın siyasi tercihlerini belirleyeceğim’ anlamına geldiğine vurgu yaptı ve bazı Batılı ülkelerin kendilerini ‘medeniyet taşıyıcı’ sayarken Çin’e farklı yorumlar getiren çifte standartlı bakışına dikkat çekti: