Makalede, ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi Eric Edelman'ın harekatla ilgili sözleri de şöyle aktarıldı: "Türkiye'nin eylemleri zaman zaman Washington ile Ankara arasında artan gerginliğin devam ettiğini gösteriyor. ABD'nin şimdiye kadarki cevapları da yetersiz kaldı. ABD dışişleri ve savunma bakanlıklarından gelen Türkiye'ye karşı itidalli olma çağrıları da (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'ın caka satmasına neden oldu. Neredeyse Erdoğan ve çevresini Türkiye ile sert oynamaktan kaçındıkları konusunda ikna edecekler."
Makalede Trump yönetiminin Türkiye ile cepheleşmeyi istememesi ve Suriye'deki uysallığının, Rusya ve İran'ı bölgede baskın güç haline getirdiği ileri sürüldü.
HAARETZ: ABD, KÜRTLERİ SEÇERSE TÜRKİYE'Yİ KAYBEDER
İsrailli Haaretz gazetesinde yayınlanan ‘Suriye'de bir başka yenilgi daha mı?' başlıklı bir makalade, ABD'nin Ortadoğu ile ilgili net bir planı olmayışı ve bölgedeki durumu tam olarak anlayamaması nedeniyle yeni bir yenilgiye uğrayacağı belirtildi.
ABD'nin daha önce Kürt güçlerini IŞİD'e karşı kullanıp zaferin ardından onları Suriye rejiminin insafına bırakmak istediği, ancak şimdilerde bir çıkmaza girdiği belirtilen makalede şu değerlendirmede bulunuldu: "ABD, Kürtleri seçerlerse Türkiye'yi kaybedip Rusya'yı Kürtlere ültimatom vermeye teşvik eder. Böyle bir durumda da Suriye'nin geleceği ve rejim ile Türkiye güçlerine karşı savaşta yer alıp almama konusunda seçim yapması gerekecek. ABD, Kürtleri başından savarsa da Türkleri büyük ihtimalle elde edemeyecek, ancak en önemlisi Ortadoğu'daki güvenilirliğini tamamen kaybedecek."
"Kürtler ABD'nin bir seçim yapması durumunda Türkiye'yi seçeceğini biliyor" ifadelerine yer verilen makalede, Kürtlerin Rusya'yı desteklemek veya ABD'nin himayesinde kalıp kalmamak konusunda bir seçim yapması gerektiği vurgulandı.
Ürdünlü Addustour gazetesi de ABD'nin müttefikleri ile karşı karşıya gelmek istemediğine dikkat çekti. Washington'ın karadaki tek müttefikleri olan Kürtlerden vazgeçemediğini, ancak NATO'nun İncirlik'teki üssüne ev sahipliği yapan Türkiye ile ilişkileri de elden bırakamaması gerektiğinin vurgulandığı makalede, "Krizdeki taraflarından biri ve bizzat sorun olan Kürtler bir kez daha desteksiz kalacaklarını görüyor. Tüm bunlar birkaç ay önce olanlardan, Irak'taki referandumun ardından olanlardan ders çıkarılmadığını gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.
‘ZEYTİN DALI, ABD'Yİ KIRILGAN BİR DURUMA SOKTU'
İranlı Javan gazetesi de, Zeytin Dalı harekâtının ABD'yi çok ‘kırılgan' bir duruma soktuğunu yazdı: "ABD, Rusya ve koalisyondan net bir tavır takınmasını istedi, ancak kendisi engelleyici bir tedbir alamadı."
‘ABD, GARANTİ VERECEK MÜTTEFİK ARIYOR'
Suriyeli Enab Baladi haber sitesindeki Eihim Taha imzalı makalede ise "ABD, Suriye'de devamlı var olacaklarının garantisini verecek müttefikler arıyor. Ancak bu plan çok sayıda bölgesel ve yerel sorunla aynı döneme denk geldi. Bu da sınırlarında bir Kürt devleti kurulmasını istemeyen Ankara'nın Suriye'ye güçlerini sokmasına yol açtı" ifadelerine yer verildi.
Danimarkalı DR radyosuna konuşan Soren Schmidt de "ABD yön değiştirip Türkiye sınırını kontrol etmek gibi daha uzun vadeli amaçlarla bölgeyi güçlendirme planına geçti. Bu da Türkleri provoke etti. Zira artık asıl mesele IŞİD'e karşı zafer kazanmaktan çıktı. ABD, Türkiye ile değil de Kürtlerle bir arada olma kararı aldı" ifadelerini kullandı.
‘ABD, TÜRKİYE'Yİ RUSYA'NIN KUCAĞINA BIRAKTI'
ABD için önemli olan şeyin İran'ın bölgede güçlenmemesi ve İsrail'e zarar vermemesi olduğunu belirten Schmidt "ABD'nin politikası büyük ölçüde İran'a karşı. İsrail ve İran'ın arasında kalmak istediler, ancak bu arada tek müttefiki Türkiye'yi kenara itip onu Rusya'nın kucağına bıraktı" dedi.