Bu veriler, oyunlar sırasında sporcularla anonim anket yapan bir grup araştırmacı tarafından sağlandı. Araştırmacıların, verileri bilinçli olarak yayınlamayan Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) rızasıyla hareket ettiği öğrenildi. Russia Today (RT) yeni doping skandalının ayrıntılarını paylaşıyor.
Araştırmacılar kontrol için 2011'de gerçekleşen iki büyük turnuvayı, Güney Kore'nin Daegu kentindeki Dünya Atletizm Şampiyonası'nı ve Katar'daki Pan Arap Oyunları'nı seçti. Anket, tamamen gönüllü kişilerin katılımıyla yapıldı, her iki araştırmaya çok sayıda katılım sağlandı. Dünya Atletizm Şampiyonası'ndan soruları yanıtlama teklifine 1841 kişiden 1203'ü olumlu yanıt verdi. Pan Arap Oyunları'ndaysa anket iki farklı grupta yapıldı ve daha sonraki araştırmalar, sadece 965 kişinin dâhil edildiği bir gruptan alınan sonuçların üzerine yoğunlaştı.
Atletler öncelikle dil konusunu netleştirmek durumundaydı. Toplam 21 dil arasında seçim yapılabiliyordu. Ardından sporculardan, kendilerine yakın birinin doğum tarihini vermeleri istendi. 1'den 10'a kadar sayı seçen atletten, verdikleri kişinin ocak ile haziran ayları arasında doğup doğmadığını netleştirmeleri istendi. Anket burada sona eriyordu. 11 ile 31 arasında sayı seçen atletlereyse doping sorusu yöneltildi. Katılımcılardan, ‘Son 12 ay içinde anti-doping kurallarını kasten ihlal ettiniz mi' sorusuna yanıt vermeleri istendi. Pan Arap Oyunları'nın katılımcılarından ise ‘Son 12 ay içinde bitkisel, mineral ya da vitamin takviyesi kullandınız mı' sorusuna cevap vermeleri talep edildi.
Anketin sonuçları etkileyiciydi. Dünya Atletizm Şampiyonası'nın katılımcılarının yüzde 43,6'sı, Pan Arap Oyunları'nın sporcularının da yüzde 57,1'i son yıl içinde doping kullanımına yönelik soruya ‘evet' yanıtı verdi. Çeşitli takviye maddelerinin kullanımı ile ilgili soruya ise sporcuların yüzde 70'1'inden olumlu yanıt geldi.
Araştırma ekibinin üyelerinden biri olan Kuzey Colorado Üniversitesi'nden (University of Northern Colorado) Jay Schaffer, ortaya çıkarılan rakamların kendisini şaşırttığını belirtti. Schaffer, anket sonuçlarını, "Araştırmamızın konusu, atletizmde uluslararası düzeyde iki spor etkinliğiydi. Değerlendirmelerimize göre birinci ve ikinci durumda sporcuların sırasıyla yüzde 44'ü ve 57'si doping kullandığı tespit edildi. Böylesine yüksek göstergeler beklemiyorduk. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre bu durumu nitelemek için ‘gerçek bir salgın hastalık' ifadesinden başka ifade kullanamam. Uluslararası atletizm şampiyonalarına katılan sporculardan yarısından fazlasının şu veya bu doping çeşidini kullandığı ortaya çıkıyor. Durum, bu alanda ciddi bir sorunun oluştuğunu gösteriyor" sözleriyle değerlendirdi.
Zaten 2013'te The New York Times gazetesinin haberiyle kısmi bir veri sızıntısı meydana gelmişti.
Araştırmacı ekibinin başka bir üyesi olan Londra merkezli Kingston Üniversitesinden Profesör Andrea Petroczi, bazı rakamlar çok yüksek çıkmış olsa da tüm düzeltmeler dikkate alındığında durumun yine de çok endişe verici olduğunu belirtti. Profesör Petroczi ve ekibi, tam olarak kaç sporcunun gerçekten doping kullandığını net olarak ortaya çıkarmayı başaramadı, ancak bu kişilerin sayısının çok fazla olabileceğini tahmin etti.