Serhat Sarısözen ile Gündem Dışı'nın bu hafta stüdyo konuğu, son kitabı ‘Kariyer Şövalyesi'yle iş dünyasına ilham veren, İlham Süheyl Aygül'dü. Farklı kademelerdeki 28 yıllık iş tecrübesinden sonra bu tecrübelerini gerek şimdiye kadar yayınladığı 6 kitapta gerekse üniversitede verdiği derslerle anlatan Aygül, tecrübelerini bu defa canlı yayında Serhat Sarısözen'e anlattı.
Aygül, "IQ odaklı olarak insanlar işe alınıyor. İnsanlar analitik zekalarıyla iş buluyorlar ama duygusal zekalarının düşük olması sebebiyle çalışma hayatında başarı gösteremeyebiliyorlar. Duygusal zeka ve analitik zekanın dengelenmesi gerekiyor. Maalesef üst kademelerin çoğu duygusal zekadan yoksun olduğu için ruhlarını kaybetmiş insanlardan oluşuyorlar. Finans sektöründe tepe yöneticiler duygusal zekası olmayan, analitik zekası yüksek insanlardan oluşuyor" dedi.
ABD'de yapılan ölçümlere göre, narsistler ve psikopatların iş görüşmelerinde başarı yüzdesinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Aygül, "Bir kişinin gelip de ne yapacağını söylemesi çok önemli değil, geçmişte yaptıklarını ve başarı hikayelerini ortaya koyması önemli" dedi.
‘FİRMALARIN MÜŞTERİDEN ÖNCE ÇALIŞANI MUTLU ETMESİ GEREKİYOR'
‘Beyaz Yakalı Üçlemesi', ‘İlham Veren', ‘Harika Kariyer'den sonra, iş dünyası için 6. kitabı ‘Kariyer Şövalyesi'ni yazan Aygül, insanları, iş kariyerinde yeni bir farkındalık yolculuğuna çıkarmayı, yolculuk boyunca maksimum fayda sağlanmasını, minimum hatayla yol alınmasını hedeflemiş. Aygül'e göre, çalışanların güçlü yönlerinin ortaya konulması gerekiyor. Artık firmaların öncelikle müşteriyi değil çalışanı mutlu etmesi gerekiyor çünkü çalışan mutlu olursa ancak müşteri mutlu olabilir.
‘PLAZALAR, RUHU İSTİFA ETMİŞ FAKAT BUNU PATRONLARINA SÖYLEMEMİŞ İNSANLARLA DOLU'
"Birçok plaza, ruhu istifa etmiş fakat bunu patronlarına söylememiş insanlarla dolu" diyen Aygül, "Hayatın trajedisi ölüm değildir, yaşarken ölmektir. Bir yere baş (yönetici) ol da nereye baş olursan ol kolaycılığı var. Birçok insan legosu eksik parça gibi, kimisi kalbini, kimisi ruhunu arıyor" diye konuştu.
"Kariyer zarı kaç kez atılır?" sorusunu Aygül şöyle cevapladı: "İlk zar şanstır. İkinci zar tesadüf ve zorunluluklar sonucu atılmıştır. Üçüncü zar ise özümüzden gelen cesaret ve değerlerimizle sizi kuşatıcı bütüne ulaştıran zardır. Üçüncü zar, insanın kendini tanımasıyla başlıyor. İnsanın kendisiyle yüzleşmeden hayat yolculuğuna başlaması mümkün değildir. Kabul etme aşaması en zor aşamadır."
"Doğru bir kariyer için güçlü yönlerinizi ve tutkularınızı tespit edin, değerlerinizle onay verin ve hedefinizi belirleyin, hedefinize doğru ilerlerken de yol boyunca karşılaştığınız ve çalıştığınız insanlarla ağ değil, bağ kurarak, kalplerine dokunarak, onlara katkı sunarak ilerleyin, böylece varacağınız destinasyon kendiniz olacaktır. Düşünerek ve kalbinizle onaylayarak yaptığınız her şey bir gün mutlaka size geri dönecektir."