Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı adını verdiği operasyonu başlatmasının ardından, Suriye sınırında yer alan Kilis roketli saldırıların hedefi oldu. YPG, roketlerin kendileri tarafından atılmadığını öne sürse de Türkiye, roketlerin Afrin bölgesinde YPG tarafından atıldığını belirtti. Roketlerin ateşlendiği alanı fırtına obüsleriyle vurdu.
IŞİD'İN SALDIRILARINDA 12 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Şu ana kadar atılan roket ve havan toplarının, çoğunlukla boş arazilere düşmesi, can ve mal kaybının artmasını engelliyor.
Söz konusu saldırıların, Kilis halkında yer yer korkuya ve genellikle öfkeye yol açtığı ise açık bir gerçek. Sputnik'e konuşan kent esnafı, iş yerlerine isabet eden roketler sebebiyle dükkanlarını açmakta zorlandıklarını ifade etti. Esnafların büyük bir kısmının roketli saldırılara tepki göstermek amacıyla iş yerlerine Türk bayrağı astıkları görülüyor.
‘OKUL TATİLİ BİTTİĞİNDE NE OLACAK?'
"Atılan roketler nedeniyle büyük bir üzüntü, öfke ve bir o kadar da korku var. Özellikle kadınlar ve çocuklar korkuyor. Şimdi okullar tatil, ancak tatil bittiğinde insanlar çocuklarını okula göndermeyebilir. Burada yaşayanlar, şu anda toplu alanlara mecbur kalmadıkça gitmemeye çalışıyor, şehir merkezinde kalabalıklar yok. Esnaf istediği gibi iş yapamıyor. Roketler esnafın işini de kötü etkiledi. Geçen sene IŞİD tarafından Kilis'e atılan roketler nedeniyle işler durma noktasına gelmişti. Esnaf olarak aynı durumu yaşamak istemiyoruz.
‘HEM GÜNDÜZ HEM GECE…'
Kaya'nın anlatımına göre, Kilis sakinleri, atılan havan toplarından korunmak için çeşitli tedbirler alıyor:
"İnsanlar roketler ve havan topları nedeniyle sınıra yakın bölgelerde oturmamaya çalışıyor. Zemin katta sığınağı olan varsa orada yaşıyor. Afrin operasyonuyla Kilis'e atılan roketlerin zamanı belli olmuyor. Afrin operasyonunun başladığı günün gecesinde, saat 02:00 sularında Kilis'e 5 roket isabet ettti. Roketler hem gündüz hem de gece atılabiliyor. IŞİD döneminde El Bab'tan Kilis'e atılan roketler daha çok gündüz atılıyordu. Kilis'e atılan roketlerin bir an önce son bulmasını istiyoruz."
‘DEVLETİMİZİN ARKASINDAYIZ, DEVLET DE BİZİM ARKAMIZDA'
"Afrin operasyonunu destekliyoruz. Devletimizin arkasındayız. Devlet de bizim arkamızda. Kendimizden önce askerimizi düşünmemiz lazım. Terör örgütlerinin hepsi temizlenecek. Atılan roketlerden dolayı Kilis'te bir korku var, yok diyemeyiz. Şimdi Kilis'e atılan roketler ile bir sene önce IŞİD tarafından kente atılan roketli saldırılar arasında fark var. IŞİD saldırıları döneminde insanlar evlerini terk edip göç ediyordu. Ancak şimdi Kilis'te bir göç yok. Herkes Kilis'te. İnsanlar alıştı artık roketli saldırılara. Ancak insanlar yine de kalabalık yerlere gitmemeyi tercih ediyor. IŞİD zamanında Kara Mezra bölgesinden roketler ateşleniyordu. Şimdi ise birçok yerden ateşleniyor. Roketler sınıra yakın olan Beşyüzevler mahallesi, Atatürk Mahallesi ve Derebeyler bölgesine düşüyor. IŞİD döneminde genelde 45 evler bölgesine düşüyordu. Şimdi sınıra yakın olan bölgelere düşüyor."
Kilis sakinlerinden Ramazan Canata ise şu bilgileri paylaşıyor:
"Kilis'te özellikle 500 evler semtinde oturanlar diken üstünde. Çünkü o semt bu saldırılardan daha fazla etkileniyor. Devlet, Kilis halkına sahip çıkmalı, krediler konusunda yardımcı olmalı."
‘KİMSE KENTİ TERK ETMİYOR'
"Kentimize geçen sene IŞİD de roket atıyordu. O zaman insanlarımızdan bazıları kenti terk etti. Ama gençlerimiz kenti terk etmedi. Kenti terk edene burada iyi gözle bakılmaz. Kimse kenti terk etmiyor. Ne kadar roket düşerse düşsün Kilis esnafı kepenk kapatmayacak. Devlet Kilis esnafına sahip çıkıyor. Devletimiz sağ olsun."
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.