NI'nin savunma ve ulusal güvenlik uzmanı Profesör Robert Farley'in analizine göre Suriye'de gerilim azalırken 2018 yılında büyük güç çatışmasına yol açabilecek 5 kriz bölgesindeyse durum daha ciddi hale geldi.
© Sputnik / Multimedya arşivine gidinFarley'e göre Kuzey Kore, hiç şüphesiz en ciddi kriz noktası. Pyongyang yönetiminin balistik füze geliştirme konusundaki başarısının ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin diplomatik deneyimsizliğiyle birleşmesi, olağanüstü tehlikeli bir durum yarattı. Son on yıl içinde çok sayıda nükleer ve füze denemesi gerçekleştiren Kuzey Kore, ABD'nin baskısına boyun eğecekmiş gibi gözükmüyor.
Farley'e göre Kuzey Kore, hiç şüphesiz en ciddi kriz noktası. Pyongyang yönetiminin balistik füze geliştirme konusundaki başarısının ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin diplomatik deneyimsizliğiyle birleşmesi, olağanüstü tehlikeli bir durum yarattı. Son on yıl içinde çok sayıda nükleer ve füze denemesi gerçekleştiren Kuzey Kore, ABD'nin baskısına boyun eğecekmiş gibi gözükmüyor.
© Sputnik / Multimedya arşivine gidinFarley, savaş ihtimali bulunan bir diğer bölge olarak Tayvan'a işaret etti. Uzmana göre Çinli askeri ve diplomatik temsilcilerin son dönemde yaptığı agresif açıklamalar, Pekin'deki bazı kişilerin askeri dengenin kendi lehlerine değiştiğini gösteriyor. Bu algı henüz olgunlaşmamış ve Çin liderliği tarafından muhtemelen paylaşılmıyor olabilir ancak yine de durum son derece tehlikeli. Zira Çin, bölgedeki askeri faaliyetlerini sıklaştırdı. Bu arada Çin'in eylemlerini kınayan ABD de, Tayvan'a ciddi miktarda silah satacağını duyurdu.
Farley, savaş ihtimali bulunan bir diğer bölge olarak Tayvan'a işaret etti. Uzmana göre Çinli askeri ve diplomatik temsilcilerin son dönemde yaptığı agresif açıklamalar, Pekin'deki bazı kişilerin askeri dengenin kendi lehlerine değiştiğini gösteriyor. Bu algı henüz olgunlaşmamış ve Çin liderliği tarafından muhtemelen paylaşılmıyor olabilir ancak yine de durum son derece tehlikeli. Zira Çin, bölgedeki askeri faaliyetlerini sıklaştırdı. Bu arada Çin'in eylemlerini kınayan ABD de, Tayvan'a ciddi miktarda silah satacağını duyurdu.
© Sputnik / Multimedya arşivine gidinFarley, Ukrayna'daki gerilimin devam ettiğini belirtti. Donbass bölgesindeki ateşkesin iki tarafın desteklediği milislerin eylemleriyle sekteye uğradığını kaydeden Farley, eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin faaliyetlerinin hükümetin istikrarı konusunda soru işaretleri doğurduğunun altını çizdi.
Farley, Ukrayna'daki gerilimin devam ettiğini belirtti. Donbass bölgesindeki ateşkesin iki tarafın desteklediği milislerin eylemleriyle sekteye uğradığını kaydeden Farley, eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin faaliyetlerinin hükümetin istikrarı konusunda soru işaretleri doğurduğunun altını çizdi.
© Sputnik / Multimedya arşivine gidinFarley'e göre Ankara ve Moskova, 2015 yılındaki uçak krizinin ardından son bir yıl içinde belirgin şekilde birbirine yaklaşırken ABD ve Türkiye arasındaki ilişkiler geriledi. Türkiye'nin ABD ve AB'den uzaklaşmasını Rus S-400 füze savunma sistemleri alımının izlemesi, bölgesel güç dengelerinde ciddi bir değişikliğe yol açabilir. Rusya, Türkiye ve ABD, savaşı yeni diplomatik durumu çözmenin makul bir yolu olarak görmüyor. Ancak Ankara'nın diplomatik yönelimindeki bir değişiklik, özellikle Kürtlerin bağımsızlık arzusu göz önüne alındığında, Türkiye'nin sınırları boyunca öngörülmedik bir dalgalanma etkisi yaratabilir ve Dağlık Karabağ krizindeki güç ve risk dengesinde de değişime yol açabilir. Bunun sonucunda, Güney Avrupa ülkelerinin NATO'ya bağlılığını etkilenebilir ve bu da, Moskova veya Washington'un elinin gücünü yanlış hesaplamasına neden olabilir.
Farley'e göre Ankara ve Moskova, 2015 yılındaki uçak krizinin ardından son bir yıl içinde belirgin şekilde birbirine yaklaşırken ABD ve Türkiye arasındaki ilişkiler geriledi. Türkiye'nin ABD ve AB'den uzaklaşmasını Rus S-400 füze savunma sistemleri alımının izlemesi, bölgesel güç dengelerinde ciddi bir değişikliğe yol açabilir. Rusya, Türkiye ve ABD, savaşı yeni diplomatik durumu çözmenin makul bir yolu olarak görmüyor. Ancak Ankara'nın diplomatik yönelimindeki bir değişiklik, özellikle Kürtlerin bağımsızlık arzusu göz önüne alındığında, Türkiye'nin sınırları boyunca öngörülmedik bir dalgalanma etkisi yaratabilir ve Dağlık Karabağ krizindeki güç ve risk dengesinde de değişime yol açabilir. Bunun sonucunda, Güney Avrupa ülkelerinin NATO'ya bağlılığını etkilenebilir ve bu da, Moskova veya Washington'un elinin gücünü yanlış hesaplamasına neden olabilir.
© Sputnik / Multimedya arşivine gidinFarley'e göre Suriye'deki krizde sona yaklaşılırken gözler İran ve Suudi Arabistan arasındaki cepheleşmeye çevrildi. Riyad, her sorunun arkasında Tahran'ı ararken İran da Irak ve Suriye'deki nüfuzunu artırıyor. Bununla birlikte Trump yönetimi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın zaferini büyük ölçüde kabul etmiş görünürken İran'a engel olmak için bölgede yeniden eyleme geçiyor. Bu durumda Yemen'de Riyad'ı özgürleştirirken Suudi Arabistan'a aşırı güven duyulmasıyla sonuçlanabilir. Suudi Arabistan, İran, ABD, İsrail ve Rusya'nın pozisyonları göz önüne alındığında, oluşan yeni denklemin savaşa yol açmasını beklemek çok zor olmaz.
Farley'e göre Suriye'deki krizde sona yaklaşılırken gözler İran ve Suudi Arabistan arasındaki cepheleşmeye çevrildi. Riyad, her sorunun arkasında Tahran'ı ararken İran da Irak ve Suriye'deki nüfuzunu artırıyor. Bununla birlikte Trump yönetimi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın zaferini büyük ölçüde kabul etmiş görünürken İran'a engel olmak için bölgede yeniden eyleme geçiyor. Bu durumda Yemen'de Riyad'ı özgürleştirirken Suudi Arabistan'a aşırı güven duyulmasıyla sonuçlanabilir. Suudi Arabistan, İran, ABD, İsrail ve Rusya'nın pozisyonları göz önüne alındığında, oluşan yeni denklemin savaşa yol açmasını beklemek çok zor olmaz.