İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Jonhson, Rusya ile İngiltere arasındaki ilişkilerde büyük düşüşün gözlendiği bir dönemde Moskova’ya geldi. 5 yıl sonra Rusya’yı ziyaret eden ilk İngiltere Dışişleri Bakanı olan Johnson, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü.
Görüşmenin ardından verilen basın toplantısında konuşan Johnson, Moskova ile Londra’nın ilişkilerdeki zorlu duruma rağmen işbirliği yapabileceğini belirterek “Gerçek bir Rusofilim (Rusyasever)” ifadelerini kullandı.
Johnson, Moskova’ya geliş sebebinin Rusya ile İngiltere’nin diyalog kurmasını sağlamak olduğunu kaydederek “İkili ilişkilerin çok zor bir dönemden geçmesi üzücü” dedi.
Johnson “Yaptırımlara rağmen Rusya ile İngiltere arasındaki ticaret hacmi arttı. Bu eğilimi kesinlikle desteklemek ve Rusya’ya ihracatımızı arttırmak istiyoruz” diye konuştu.
Öte yandan Johnson, Rusya’nın ABD, Almanya, İtalya ve Fransa’daki seçimlere müdahalesi konusunda birçok kanıt olduğunu da ileri sürdü. Johnson “Rusya’nın ABD, Almanya, İtalya ve Fransa’daki seçimlere müdahalesi konusunda bolca kanıt var. Ancak maalesef, Rusya’nın İngiltere’deki seçimlere başarılı bir şekilde müdahale ettiğine dair bir kanıt yok. Sergey Lavrov’a katılıyorum, bu sayfanın çevrilip bunları geride bırakarak ileriye dönük adımlar atabileceğimizi umuyorum” dedi.
'KORE YARIMADASINDA BARIŞ VE İSTİKRARDA HEMFİKİRİZ'
Kuzey Kore ile ilgili sorunlara değinen da Johnson “Rusya ve İngiltere, Pyongyang hakkında aynı görüşlere sahip olmasa da, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması gerektiği, Kore yarımadasında barış ve istikrar olması konusunda hemfikir. İki taraf da Kuzey Kore’nin ICBM (Kıtalararası balistik füze) sahibi olmasını istemiyor" dedi.
LAVROV: İLİŞKİLERİMİZ PEK TATMİN EDİCİ GÖZÜKMESE DE…
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da “İlişkilerimiz pek tatmin edici gözükmese de iki taraf da gerginliklerin giderilmesini istiyor” ifadelerini kullandı.
Johnson’a ismiyle hitap etmesi dikkat çeken Lavrov şunları söyledi: "Boris, bu anlamda FIFA Dünya Kupası’ndan söz etti. Güvenlik birimleri arasında şampiyona sırasında güvenliği sağlama konusunda temaslar sürüyor. İçişleri bakanlıkları düzeyinde de toplantılar gerçekleştirildiğini biliyorum. Rusya Federal Güvenlik Servisi de bu görevde yer alacak. Ancak terörle mücadele konusunda etkili bir işbirliği Londra’nın, Litvinenko davası ile bağlantılı olarak FSB ile tüm ilişkilerini koparması kararı nedeniyle baltalandı. FSB, terörle mücadelede Rusya’nın başlıca organı. Bu nedenle FSB ile tam bir temas olmadan bu alanda bir başarıya bel bağlamak zor."
Lavrov şöyle devam etti: "Dürüst olmak gerekirse, Rusya’nın İngiltere’ye karşı hiçbir saldırgan adımı olmadı. Londra’yı hiçbir şeyle suçlamadık. Aksine, bize karşı suçlamalar oldu, hatta Suriye’deki ‘suçlu’ rejimi desteklediğimize, ‘saldırgan’, ‘işgalci’ olduğumuza ve başkalarının topraklarını ilhak ettiğimiz yönünde aşağılayıcı suçlamalara maruz kaldık. Hem de bunlar konu hakkındaki tavrımızın ne olduğunu düzenli olarak açıklamamıza rağmen yaşandı."
'BATI’DAKİ SEÇİMLERE MÜDAHALE ETTİĞİMİZ İDDİALARINA DAİR NET KANIT YOK'
Lavrov, Rusya’nın Batı’daki seçimlere müdahale ettiğine dair iddiaların da görüşmede gündeme alındığını vurgulayarak, suçlamalara ‘kimsenin net bir kanıt sunmadığı’ yanıtını verdi. Lavrov “Bize net kanıtlar sunulmadığı sürece, her kim olursa olsun bu konuyu anlaşılır bir şekilde konuşamayız” dedi.
Suriye krizine de değinen Lavrov “İngiliz partnerlerimize Astana ve Soçi’de gerçekleşecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ndeki imkânlardan yararlanarak, Suriye’ye istikrar getirme sürecine yönelik çabalarımızı anlattım” dedi.
'BMGK’DA DAHA UYUMLU ÇALIŞMAK İÇİN ANLAŞTIK'
Bunların yanı sıra Lavrov, Moskova ile Londra’nın, Kuzey Kore ile ilgili sorunlar da dahil, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) gündemindeki tüm konular üzerinde daha aktif ve uyumlu bir çalışma gerçekleştirme yönünde anlaştığını ifade etti.
Boris Johnson gets a taste of Russia at lunch with Sergey Lavrov #JohnsonLavrov pic.twitter.com/UqiBPKR11c
— Ruptly (@Ruptly) December 22, 2017
JOHNSON'DAN LAVROV'A: ÇOKTAN CEPLERİME BAKMIŞTINIZ YANİ
Basın toplantısında Johnson’la Lavrov arasında ‘güven’ konusunda esprili bir diyalog da geçti. Gazetecilerin ‘Rusya’da bulunmak sizce gerçekten tehlikeli mi?’ sorusunu yanıtlayan Johnson “Size güvenimi doğrulayacak bir şey anlatayım: Buraya geldiğimde, ceplerinde eldivenlerim, neyim var neyim yok bulunan paltomu Sergey Lavrov’a verdim. Lavrov’un paltoma göz kulak olacağını ve başka bir şey olmayacağını biliyordum” yanıtını verdi.
Lavrov ise bu sözlere karşılık “Johnson’ın ceplerinde hiçbir şey yoktu” esprisini yaptı. Johnson da “Çoktan ceplerime baktınız yani” ifadesini kullandı.
LAVROV: BORIS’E GÜVENİYORUM
Lavrov’un da Boris Johnson’a güven konusunda açıklamaları oldu. Lavrov “Güven meselesine gelince, Boris’e güveniyorum” dedi.
Bu arada Johnson, 1943 yılında dönemin İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve Sovyet lideri Joseph Stalin arasında görüşmenin gerçekleştiği Rusya’nın İran Büyükelçiliği’ni ziyaret ettiğini doğruladı. Johnson “Gerçekten gittim. Rusya’nın Tahran Büyükelçisi’ne ve meslektaşlarıma beni davet ettikleri için çok teşekkür ederim. O zamanlar Churchill ile Stalin arasındaki ilişkiler kesinlikle iyi değildi. Hatta hatırlarsanız Churchill, ‘Sovyetler Birliği’ni doğarken daha boğmak isterdim’ demişti. Ancak Lavrov’la bizim ilişkimiz onlarınkinden çok daha iyi. Barış elde etmek için zorlukları kabul edip onlar üzerinde çalışmalıyız” dedi.
Yalta’yı ziyaret edip etmeyeceği sorusunu yanıtlayan Johnson “Bu yöndeki politikamız değişmedi” dedi.
Lavrov da Kırım’da bir referandumun gerçekleştirildiğini belirterek “Kırımlıların kendi seçimlerini yaptığını görmek isteyenler, Kırım’a gidin, kendi gözlerinizle görün. Her köşede propaganda döndüğü iddialarına inanmayın” ifadelerini kullandı.