Güvenlik gerekçesiyle polis memurlarının yabancılarla evlenmesinin yasaklandığı ve çifte vatandaşların polis olmasına izin verilmediği Afrika ülkesi Zambiya'da 'çifte standart' olarak nitelendirilen yeni bir plan halkı ayağa kaldırdı. Lusaka Times'ın aktardığı 2015 verilerine göre yaklaşık 20 bin Çinlinin yaşadığı Zambiya'da polis, bünyesine 8 Çin vatandaşını katma kararı aldı. Ancak halkın büyük tepkisi nedeniyle bu kararını neredeyse 24 saat sonra geri çekti.
ZAMBİYA POLİSİ: HİNTLİLER KONUSUNDA SORUN YOK, ÇİNLİLERİ NEDEN AYIRIYORUZ?
Polis sözcüsü Esther Mwata- Katongo ise '8 Çinli kararını şöyle savundu: "Polis teşkilatı içinde Hintliler de var, kimse bununla ilgili sorunla çıkarmadı. Çinlilere neden ayrımcılık yapıyoruz?"
ESKİ DEVLET BAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ: KENDİ POLİSİMİZİN ÜNİFORMASINI GİYEN BİR ÇİNLİYİ SELAMLAMAK NASIL HİSSETTİRİR?
BBC'ye konuşan avukat ve eski devlet başkanlığı sözcüsü Dickson Jere ise bu kararın hem polislere hem de tüm Zambiyalılara bir hakaret olduğunu söyledi. Jere "Polis üniforması bizim kimliğimizi, egemenliğimizi yansıtır. Kendi ülkemizde karşımıza bir polis çıksa ve bu polis Çinli olsa, o polisi selamlamak nasıl hissettirir?" diye sordu.
SOSYAL MEDYADA KOMPLO TEORİLERİ: AFRİKA'DA ÇİN'İN ELE GEÇİRECEĞİ İLK ÜLKE OLACAĞIZ
Gazeteci Kennedy Gondwe de hükümetin diğer ülke vatandaşlarını emniyete ilişkin pozisyonlardan uzak tuttuğunu hatırlatıp buna karşın Çinlilere izin verilmesinin şüphe uyandırıcı olduğunu söyledi. Öyle ki 'Çinliler emniyete sızıyor' görüşü, Zambiya polisinin 8 Çinli memuru görevlendirildiği haberlerine yapılan yorumlarda kendini gösterdi.
Kullanıcılardan biri "Neden tüm ülkeler içinde Çin? Çin'in Afrika'daki gizli gündeminin farkına varmalıyız yoksa kıtada Çin'in ele geçirdiği ilk ülke olacağız" ifadelerini kullandı.
Zambia Police IG Kakoma Kanganja has commissioned 8 Zambia Police reserves from Zambia based Chinese community; the ceremony took place at Zambia-Chinese Association offices in Lusaka Kabulonga (Pictures by Jean Mandela) pic.twitter.com/HN2uIrPKqa
— Mwebantu (@Mwebantu) 18 Aralık 2017
Öte yandan kıtadaki 'Çin müdahalesi' endişesi Zambiya'yla sınırlı değil. Zimbabve'de 37 yıldır ülkeyi yöneten devlet başkanı Robert Mugabe'nin istifasıyla sonuçlanan askeri müdahalenin arkasında da Çin'in olduğu iddia edilmişti.
Çin, ilk yurtdışı askeri üssünü de yine bir Afrika ülkesi olan Cibuti'de açmıştı.
Bununla birlikte Çin ve Zambiya daha önce de 'karşı karşıya' gelmişti. Zambiya İçişleri Bakanı Steven Kapyongo, haziranda emniyet güçlerinin 30 Çin vatandaşının ülkedeki madenlerde yasa dışı çocuk işçi çalıştırdıklarından dolayı tutuklandığını açıklamıştı.