Savcılığın, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve sanıkların lehine olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesi uyarınca, 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren düşürmeye, devirmeye iştirak' suçlarından hakkında 'ağırlaştırılmış müebbet hapis' istediği sanıklardan biri de, 28 Şubat döneminin emekli Batı Çalışma Grubu Başkanı Orgeneral Çetin Doğan oldu.
'BATI ÇALIŞMA GRUBU'NUN İCRAİ FAALİYETİ YOK'
RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle'ye konuk olan Doğan, Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) faaliyetlerini anlattı.
Batı Çalışma Grubu'nun herhangi bir icrai faaliyetinin, emir vermesinin söz konusu olmadığını ifade eden Doğan, herhangi bir bakanlığa, okula talimat göndermediklerini belirtti. Askerin siyasetin dışında olması gerektiğini savunduğunu da belirten Doğan, "Batı Çalışma Grubu, kesinlikle gereğinden fazla öne çıkmamıştır. Verdiğimiz brifingler, halkı bilinçlendirme brifingleridir. Türk-Yunan sorunları ve terör sorunlarına ilişkin brifinglerdir. Brifinglerde sorular sorulduğu için açıklamalar yaptım" dedi.
1960 yılındaki askeri darbenin arkasında olduğunu ve 27 Mayıs'ın Türkiye'ye yeni bir vizyon getirdiğini ileri süren emekli Orgeneral Doğan, "27 Mayıs'tan sonrakiler, 1971 ve 1980'de yaşananlar, belki zamanın şartlarına göre yapılması gereken müdahalelerdi ama, o zaman yönetimde olan silahlı kuvvetlerin unsurları, başkalarının yapamadığı şeyleri yapıp oyuncak oldular. İnsanlar acı çekti. Bunu çok iyi bildiğim için, 1997 yılında, yalnızca ben değil, Genelkurmay Başkanı ve Genelkurmay İkinci Başkanı devamlı olarak 'Bizim üstümüzde hükümet var' dedi" ifadelerini kullandı.
'SİNCAN'A YÜRÜYEN TANKLARIN KOMUTANI ULUDAĞ'DA TATİLDEYDİ'
Doğan, 28 Şubat sürecinde tankların Ankara'nın Sincan ilçesine gidişine de değinerek, "Tankların Sincan'a yürümesinin 28 Şubat'la hiçbir ilgisi yok. O süreçte Batı Çalışma Grubu sahnede bile yoktu. O tankların komutanı Tümgeneral Erdal Ceylanoğlu'ydu. Tanklar, Sincan'a giderken, Ceylanoğlu Uludağ'da tatildeydi. Eskiden planlanmış bir yürüyüş olduğunu bildirdiler" diye konuştu.