Anadolu Ajansı'nın haberine göre, AIPAC'ın Youtube kanalından yayınladığı videoda toplantının sunucusunun Haley'i salondaki kalabalığa takdim ederken, "Birleşmiş Milletler, dünyada İsrail'in sürekli ve haksız şekilde saldırıya uğradığı az sayıda yerden biri. İşte şimdi huzurlarınıza gelecek olan kadın bu durumu değiştirmekte son derece kararlı" ifadelerini kullandığı duyuluyor.
'BEN NİYE TOPUKLU AYAKKABI GİYİYORUM?'
Sunucunun takdiminin ardından kalabalığı selamlayarak sahneye gelen Haley, videonun devamında BM'de İsrail'in çıkarlarını savunmak için neler yaptığını ve yapacağını anlatıyor.
Haley, BM'deki rolünü şu sözlerle tarif ediyor: "Ben niye topuklu ayakkabı giyiyorum? Moda diye değil. Yanlış bir şey gördüğümde tekmeleyip geri göndereyim diye."
Bu sözlerin ardından ABD'li diplomat BM'deki en üst düzey organlardan birinin başına Filistin kökenli birinin getirilmesi önerildiğinde nasıl karşı çıkarak atamayı önlediğini vurguluyor. Haley'in sözleri seyircilerden alkış alıyor.
@USUN @StateDept Israel Lobby lackey @nikkihaley bragged to Israel 1st AIPAC that she bullies the @UN for Israel: https://t.co/Khhw7bKtmd
— NOWARFORISRAEL (@NOWARFORISRAEL) December 21, 2017
'ŞU FALK RAPORU DENEN SAÇMA RAPOR ORTAYA ÇIKTI'
Haley, Princeton Üniversitesi Hukuk Profesörü Richard Falk'un BM için hazırladığı ve İsrail'i Filistin halkına 'apartheid rejimi' uygulamakla suçlayan raporun geri çekilmesindeki rolünü ise şu sözlerle anlatıyor:
'İSRAİL'İ İTİP KAKMA DEVRİ KAPANMIŞTIR'
Haley, bundan böyle BM'de İsrail aleyhine suçlamaların kolaylıkla dile getirilemeyeceğini vurgulayarak, "İsral'i itip kakma devri kapanmıştır" ifadelerini kullanıyor.
Haley'nin, perşembe günü BM Genel Kurulunda yapılacak Kudüs oylaması öncesi üye ülkelerin diplomatlarına e-posta göndererek 'karara karşı oy kullanmamaları' konusunda 'üstü kapalı tehdit ettiği' basına yansımıştı.
Haley, e-posta mesajında "Oyunu vermeyi düşünürken Başkan'ın ve ABD'nin bu oyu kişisel bir mesele olarak algıladığını bilmeni istiyorum" notunu düşmüştü.
Önceki gün ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Mısır'ın sunduğu ve Kudüs kararının geri çekilmesinin istendiği tasarıyla ilgili oylamada, 15 üye arasında aleyhte oy kullanan tek ülke olarak yalnız kalmıştı.
BMGK'de yapılan ve ABD'nin veto ettiği Kudüs oylamasında konseyin 15 üyesinden 14'ünün lehte oy kullanması, ABD'nin tek taraflı Kudüs kararının uluslararası kamuoyunda destek bulmadığını ortaya koymuştu.