Gedik Yatırım Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, 2018'de ons altın ve gram altına yönelik beklentileri RS FM'de değerlendirdi.
‘JEOPOLİTİK RİSKLERİN BELİRLEYİCİLİĞİ AZALDI'
Beste Naz Köksal, ons altın için jeopolitik risklerin biraz daha azladığına vurgu yaptı.
Kuzey Kore ve ABD arasındaki krizi işaret eden Köksal, "Rusya, Kuzey Kore'nin ABD ile doğrudan görüşmek istediğini bildirdi, ABD de masada oturmaya hazır oldukları mesajını verdi. Kuzey Kore'nin füze denemeleri hala sürse de artık altının ilk tepkisi gibi tepki vermediğini görüyoruz. Altının o ilk fiyatlamayı yapması için ancak yeni bir konu çıkması gerekiyor" dedi.
Beste Naz Köksal, gram altın tarafında da jeopolitik risklerin konu başlıkları arasındaki sıralamasının aşağı seviyeye indiği görüşünde.
Gram altında, özellikle Rusya'nın Suriye'den askerlerini çekmesiyle birlikte Türk Lirası bazında yumuşamanın söz konusu olduğunu ifade eden Köksal, "Ne yazık ki Türk Lirası'nın tek derdi jeopolitik riskler değil, ama küçük de olsa etkisini gördük" dedi.
‘YATIRIMCI TAHVİL VE ALTINDAN, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE VARLIKLARINA YÖNELDİ'
Gedik Yatırım Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, altın fiyatlarında küresel piyasalardaki risk iştahının ilk belirleyici olduğuna dikkat çekti.
Köksal, yatırımcının artık tahvil ve altın gibi güvenli limanlardan çıkış yaparak, gelişmekte olan ülke varlıklarına yöneldiklerini söyledi:
"Yatırımcılar şu anda tahvil ve altın gibi güvenli limanlardan çıkmaya başladı. Birincisi altının şu anki değerinin, normal değerler olduğu yani yukarı yöneli daha fazla marjının kalmadığı düşünülüyor. İkinci olarak ise gelişmekte olan ülkelerdeki risklerin —siyasi ve jeopolitik- azalmasıyla o ülke varlıklarının daha fazla getiri vaadetmesi. Bu nedenlerle yatırımcının biraz daha borsa varlıklarına ve kripto paralara yöneldiğini görüyoruz. Yani yatırımcının algı ve tercihleri de kaydı diyebiliriz."
‘DOLAR/TL 4 LİRAYI AŞAR; GRAM ALTIN KAZANÇLARINI ARTIRIR'
Beste Naz Köksal, gram altında yön belirleyicilerden olan Dolar/TL'deki hareketlere de dikkat çekti.
Türkiye dinamiklerini işaret eden Köksal, dolar'ın 2018'de 4 lirayı aşacağı öngörüsünü paylaştı. Bununla birlikte gram altının fiyatının 180 lirayı aşabileceğini belirtti.
Köksal, dolardaki 4 lira üstü beklentiye dayanakları da şöyle sıraladı:
"Bu beklentimizin dayanaklarından ilki bütçe açığındaki artış, ikincisi emtia ve enerji fiyatlarına bağlı cari açığın artması, üçüncü olarak ise şu anda 200 milyar doların üzerinde, finans dışı kurumlardaki özel sektörün döviz açığı.Tüm bu meseleler bizi 2018 için zorlu bir Dolar/TL sinyallerini veriyor. Beklentiler 4 liranın üzerinde şekillenmiş durumda. Bu rakam üzerinden düşünüldüğünde zaten gram altında170 lira civarında bir rakam ortaya çıkıyor. Altının 180 lirayı görmesi çok ütopik gelmiyor."
Beste Naz Köksal, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ons altın üzerindeki etkisini de değerlendirdi.
Ons altının Fed'in faiz artımının ardından artığının görüldüğünü anımsatan Köksal, 2018'de Fed'in faiz artırımının değil, beklentilerin daha yoğun şekilde piyasaya yön vereceğini söyledi:
"Özellikle ABD'deki yeni vergi paketi, ülke ekonomisinin önümüzdeki yıl hız kazancağına yönelik bekleti oluşturdu. Durum böyle olursa Fed'in 2018 projeksiyonlarında da yer alan 3 faiz artışı sorgulanmaya başlar: acaba dört faiz artışı olur mu diye. Bu ons altın için olumsuz bir süreç olur. Fiyatların aşağı yönlü hareket etitğini, 1300 dolarların üzerinde tutunamadığını görebiliriz."