Basına bu proje ile ilgili yansıyan bilgi çok kısıtlı olsa da, Husky’lerin şu anda test aşamasında olan ve ‘Tsirkon’ adıyla bilinen ZM22 kruz füzeli rampalarla donatılacağı anlaşılıyor. Tsirkon füzeleriyle ilgili bilgiler de çok kısıtlı, fakat füzelerin 300-500 kilometrelik mesafedeki hedeflere ulaşabileceği biliniyor.
KOMOYEDOV: KARŞILAŞTIĞIMIZ TEHDİTLER DAHA TEHLİKELİ
SSCB’nin dağılmasıyla okyanusta dengelerin Rusya’nın aleyhine değiştiğini belirten Komoyedov, şu anda Rus donanmanın etkili caydırıcı unsur olarak Kalibr füzeleriyle değil, daha güçlü ve süpersonik füzelerle donatılmış yeni nesil nükleer denizaltılarına ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
YENİ DENİZALTI İKİ KAT DAHA AZ GÖRÜNÜLÜR OLACAK
Husky denizaltılarını şu anda kullanılan araçlardan farklı kılacak en önemli özelliklerden biri de şimdiye kadar ulaşılamayan akustik görünmezlik olacak. Son derece sessiz çalışacak olan yeni denizaltı, sonarlar için Yasen ve Şuka denizaltılarına göre en az iki kat daha az görünülür olacak.
Beşinci nesil denizaltılarının yapımında, düşük özgül ağırlığı ve tuzlu su ortamına karşı yüksek dayanıklılığı olan kompozit malzemeler kullanılacak. Gelişmiş elektronik sistemlerinin yanı sıra denizaltının ve üzerindeki silahların otomasyonu sayesinde Husky denizaltıları oldukça kompakt olacak ve birçok hedefi aynı anda takip edebilecek.
POPOV: YASEN DENİZALTISI 21. YÜZYIL HARİKASI
Rusya’nın askeri deniz doktrinine göre Yasen denizaltıları, ilk Husky’ler üretilinceye kadar Rus donanmasının çok amaçlı denizaltı güçlerinin çekirdeğini oluşturacak. Deniz komutanları, Şuka ve Antey projeleri kapsamında üretilen çok amaçlı denizaltıları kullanımdan kaldırma konusunda pek aceleci davranmıyor. Bu denizaltılar Rusya’nın Kuzey ve Pasifik filolarında şimdiye kadar düzenli olarak kullanılmaya devam ediliyor.