Marquis de Sade'ın 'Sodom'un 120 Günü' isimli eserinin el yazması Paris'te bir açık artırmada satılacaktı ki Fransa hükümeti müdahale etti.
'SÜRREALİST MANİFESTO' İLE BİRLİKTE
'Erotik' edebiyat başyapıtı olarak görülen 18. yüzyıldan kalma eseri 'ulusal hazine' ilan eden hükümet, Andre Breton'un 'Sürrealist Manifesto' adlı eseriyle birlikte açık artırmadan çekilmesi talimatını verdi. Aguttes Müzayede Evi, her iki eserin Fransa dışına çıkarılmasına hükümet tarafından yasak getirildiğini duyurdu.
Marquis de Sade's manuscript for "120 Days of Sodom" was expected to fetch six million euros at auction in Paris https://t.co/wvnTH98Goy
— AFP news agency (@AFP) 18 Aralık 2017
6 MİLYON EURO'YA SATILABİLİRDİ
Her iki eser, yatırımcıların 1 milyar dolarını batırdıktan sonra iki yıl önce kapanan Fransız firması Aristophil'in elinde bulunan ve açık artırmaya çıkarılan çok sayıda tarihi belge arasında yer alıyordu. 'Sodom'un 120 Günü'nün 6 milyon, 'Sürrealist Manifesto'nun 4 milyon euro civarında paralara satılması bekleniyordu.
'KANLI GÖZYAŞLARI'
Fransız aristokrat Marquis de Sade'nin 1785 yılında yazdığı en sıradışı, en tartışmalı eseri 'Sodom'un 120 Günü, 45 yaş üzeri 4 iktidar sahibi erkeğin seksüel uçları keşfetme macerasında kendilerini genç erkek ve kadınlardan oluşan 46 kurbanla birlikte bir kaleye kapatmaları, yanlarına aldıkları dört genelev sahibi kadına hayatlarını anlattırıp bunları kurbanlara işkence olarak uygulamaları ve her şeyin katliamla sonuçlanmasını konu ediniyor. Başyapıtını hapiste çok zor koşullarda yazan Sade, 14 Temmuz 1789'da Fransız devrimi sırasında Bastille Hapishanesi'nin basılmasıyla kurtulmuştu, ama elyazmaları geride kalmıştı. Sade, yağmacıların eline geçtiği düşüncesiyle 'kanlı gözyaşları' döktüğünü dile getirmişti.
The Marquis de Sade (after whom sadism is named) died in a lunatic asylum at Charenton, today in 1814. pic.twitter.com/d5bAlmOwZE
— Marguerite de Bohun (@MdeBohun) 12 Aralık 2017
ROMAN KADAR ÜNLÜ FİLM UYARLAMASI
Ama 9 metrelik rulo halinde duvardaki gizli bir bölmenin içinde kalan elyazmaları, devrimden yaklaşık 150 yıl sonra Bastille'deki bir restorasyon çalışması sırasında mucizevi şekilde bulundu. Ünlü İtalyan yönetmen Pier Paolo Pasolini'nin 1976'da Nazi dönemine uyarladığı 'Salo ya da Sodom'un 120 Günü' isimli filmle de yeniden gündeme geldi.