Myanmar'ı, şiddet yüzünden yüz binlerce Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e kaçmasıyla ilgili uyaran BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, sivil lider Suu Kyi ile general Hlaing'in gelecekte kendilerini soykırım suçlamalarıyla karşı karşıya bulabileceklerini söyledi.
Could Myanmar's leaders face genocide charges for the suffering of Rohingyas? UN human rights chief Zeid Ra'ad Al Hussein speaks exclusively to @BBCJustinR. More tomorrow on #BBCPanorama. pic.twitter.com/HjfCqfUsFZ
— Panorama 🌐 (@BBCPanorama) 17 Aralık 2017
'EN ÜST DÜZEYDEN KARAR'
Bu ay başında BM İnsan Hakları Konseyi'ne Arakan'daki yaygın ve sistematik zulmün soykırım anlamına geleceğinin dışlanmaması gerektiğini söylemiş olan Hüseyin, BBC'ye verdiği röportajda, "Askeri operasyonların boyutu düşünüldüğünde, bu kararların üst düzey isimler tarafından alınmış olması gerekiyor" dedi. Arakanlı Müslümanlara 'şok edici düzeyde vahşi saldırıların' sorumluları hakkında uluslararası cezai soruşturma başlatılması çağrısı yapan İnsan Hakları Yüksek Komiseri, ancak bunun zorlu bir vaka olduğunu belirtti.
"Bariz nedenlerden ötürü eğer bir soykırım yapmak istiyorsanız bunu kağıda dökmezsiniz ve bunun talimatlarını vermezsiniz" diyen Hüseyin "Kanıtlar için eşik oldukça yüksek. Ancak gelecekte bir mahkemenin bugün izlediğimiz olaylar üzerinden bir bulguya ulaşması beni şaşırtmayacak" diye ekledi.
'SUU KYI'Yİ UYARDIM, AMA DİNLEMEDİ'
BM İnsan Hakları Komiseri, Nobel Barış Ödüllü Aung San Suu Kyi'yi ağustos'ta şiddet olaylarının başlamasından 6 ay önce Arakanlıları korumak için adım atması konusunda uyardığını belirtip "Ondan askeri operasyonların durdurulmasını rica ettim. Ne yazık ki bu işe yaramadı" diye konuştu.
'KANITLAMAK MAHKEMENİN İŞİ'
Myanmar'dan 650 bin Müslümanın kaçtığı, yüzlerce köyün yakıldığı, binlerce insanın öldürüldüğü iddia ediliyor. BM bugüne dek yaşananları 'etnik temizlik' diye niteledi. 'Soykırım' terimi, Nazilerin 2. Dünya Savaşı'nda Yahudilere uyguladığı sistematik yok etme faaliyetleri sonucunda ortaya çıkmıştı. 'Bütün suçlar arasında en büyük suç' olarak kabul edilen soykırımdan hüküm giyen kişi sayısı oldukça az. Myanmar'da 'soykırım' suçu işlendiğini ispatlamak Hüseyin'in değil, ilgili mahkemenin görevi.