Bu tavır değişikliği üzerinde Şam'ın müttefikleri Rusya, İran ve Hizbullah'ın sahadaki başarılarının etkili olduğu belirtilen haberde, Suriye ordusunun Şam, Hama, Humus, Lazkiye ve Halep'in de aralarında bulunduğu, ülke topraklarının büyük bölümünü kontrolü altına aldığına da dikkat çekildi.
Sputnik'e konuşan St. Petersburg Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Bölümü'nden Doçent Grigoriy Yarıgin, konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.
'ŞİMDİLİK ESAD KONUSUNDA BİR ŞEY YAPAMAZ HALDELER'
ABD'nin artık Beşar Esad yönetimindeki Suriye hükümeti ile işbirliği yapması gerektiğini anladığını belirten Yarıgin, şunları söyledi: "ABD, Suriye'nin lideri olarak Esad'a alıştı ve diğer ülkelerde yaptıkları gibi onu değiştiremeyeceklerini anladı. ABD'nin kendi çıkarları var. Uzun süre Esad'ı kabul etmeyeceklerini ve gitmesi gerektiğini söylediler. Ancak daha sonra durum değişti. Aslında değişmedi, fakat bu konuda bir şey yapamaz haldeler. Zira Suriye hükümeti ile işbirliği yapmaları gerektiği ve bu hükümetin liderinin Esad olduğu bir gerçek."
'ABD, YİNE ESKİ TAVRINA DÖNECEK'
Yarıgin açıklamalarına şöyle devam etti: "Uzun vadede bakıldığında, ABD'nin bölgeyi terk etmek gibi bir niyeti yok. Hatta şimdi bile Şam'la paralel olarak var olacak 'yeni bir Suriye'yi' hazırlayacak ABD'li asker ve danışman sayısında bir artış söz konusu. ABD, Suriye'de barışmak zorunda olduğu Esad'ın kontrolünde olmayan bir bölge olsun istiyor. Bu anlamda Washington, önceliklerini değil, yönelimlerini değiştirdi. Yani, ABD uzun vadede öncelikli olarak yine eskisi gibi Suriye rejiminin değişmesini istiyor. Bunun için de ülkede muhalefeti destekleyecek danışmanlar kalacak ve ABD nasıl olursa olsun kendi düzenini kuracak."