Fed, 13 Aralık'ta, TCMB ise 14 Aralık'ta faiz kararını açıklayacak. Fed'in yılın son toplantısında faiz artırımı yapmasına kesin gözüyle bakılırken, 2018 yılı para politikasına ilişkin verilecek mesajlar yakından takip edilecek. İçeride ise Merkez Bankası'nın Geç Likidite Penceresinde artışa gitmesi bekleniyor, oran ise merak ediliyor.
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, RS FM'de yurtiçi piyasaları yönlendiren faktörlerin yanı sıra Fed ve TCMB'nın önümüzdeki hafta atacağı olası adımları ve etkilerini değerlendirdi.
‘SARRAF'IN İFADESİYLE TÜRK VARLIKLARI DEĞERLENDİ ANCAK TEMKİNLİ DURMAK GEREK'
Enver Erkan, yurtiçi piyasalarda ABD'de görülen, Rıza Sarraf'ın tanık olarak dinlendiği tartışmalı davanın fiyatlamalar etkisini, dava öncesi ve sonrası olarak analiz etti. Erkan, Sarraf ifade vermeye başlamadan önce özellikle Türk varlıkları üzerinde risk fiyatlaması görüldüğünü, buna karşın Sarraf'ın ifadesiyle birlikte tahvil faizlerinde ve dolar/TL kurunda bir geri çekilme gözlendiğini söyledi.
Analist, bundan sonraki süreçte ise davanın nasıl gelişeceği ve bankalara yönelik cezaların belirleyici olacağını ifade etti:
‘ABD İLE TANSİYON YÜKSEK'
Enver Erkan, ABD ile vize sorunun patlak vermesiyle ortaya çıkan yüksek tansiyonun karşılıklı tutuklamalar, süregelen dava ve en son Başkan Trump'ın Kudüs'ü başkent olarak tanımasıyla beraber arttığını hatırlattı; Avrupa ile ilişkilere de dikkat çekti:
"Bu noktada Türkiye'nin ilerleyen süreçte Batılı müttefikleriyle ilişkilerinin ne derecede olacağı önemli. Çünkü Amerika'yı karşınıza aldığınız zaman bir açıdan stratejik anlamda Avrupa'yı da karşınıza almış oluyorsunuz. Önemli ekonomik ilişkiler ve stretejik işbirlikleri söz konusu, bunlara yansıması ne olacak bu da önemli."
Bu gelişmeler doğrultusunda Merkez Bankası'nın 14 Aralık'taki toplantıda hangi adımları atması gerektiğini değerlendiren Enver Erkan, Geç Likidite Penceresi'nde en az 100-150 baz puanlık artırımın şart olduğunu söyledi:
"Emsal piyasalarla kıyaslama yaptığımızda, benzer ülkeler içerisinde enflasyon ortalaması yüzde 6, Türkiye'de yüzde 13, reel faiz ortalaması yüzde 3, Türkiye'de ise an itibariyle negatif. Bu teorik olarak sürdürülebilir bir durum değil. O nedenle TCMB'den Geç Likidite Penceresi'nde faiz artırımı yapmakla beraber, bunun kaydedeğer bir adım olmasını bekliyoruz. Son enflasyon verisiyle beraber kaydadeğer artışın neredeyse kesin hale geldiğini düşünğyorum. En az 100-150 baz puan, hatta belki o da yeterli kalmayabilir 300 baz puana kadar faiz artırımı gerekli olabilir."
‘FİYAT İSTİKRARI VE TL'DE İLAVE DEĞER KAYBINI ENGELLEMEK İÇİN FAİZ ARTIRIMI ÖNEMLİ'
Analist Enver Erkan, faiz artışı yapmanın, reel faizin en azından rekabet edilebilir seviyelere çıkartılması, kısa vadede fiyat istikrarının sağlaması ve TL'de ilave değer kaybı olmaması açısından önemli olduğunun altını çizdi.
Merkez Bankası'nın birçok değişkeni izlemek durumunda olduğunu hatırlatan Erkan, bankanın atacağı adımın kismi kalması durumunda piyasalar tarafından ters tepebileceğini ifade etti; "Türk Lirası'ndaki ilave değer kaybıyla beraber dolar/TL'nin 4 liranın üzerine doğru gittiğini görebiliriz" dedi.
‘FED'İN 2018 POLİTİKALARINA İLİŞKİN MESAJLAR ÖNEMLİ'
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, ABD Merkez Bankası'nın 13 Aralık'taki toplantısını da değerlendridi.
Fed'in aralık ayında yapması beklenen faiz artırımının piyasalarda yüzde yüz fiyatlandığını anımsatan Erkan, önemli olanın 2018'de para politikasının nasıl şekilleneceği olduğunu söyledi:
"Önümüzdeki dönemde Fed başkanı değişiyor, boş koltuklara da atamalar söz konusu olacak. Yani Fed'de terazideki dengeler değişebilir. Amerika'da 2018'de ekonomik göstergeler biraz daha iyi duruma işaret edebilir. Fed açısından daha rahat bir ortam söz konusu olacaktır, faiz artırımı noktasında eli daha güçlü olabilir. Hali hazırda 2018 için 2-3 faiz artırımı fiyatlanıyor, bunun 4'e çıkma olasılığı yüksek."