'ARAP VE MÜSLÜMAN DÜNYASINDA DA CİDDİ SONUÇLARI OLUR'
Safadi uyarısında "Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması yönünde herhangi kararın sadece Ürdünlüler ve Filistinliler için değil Arap ve Müslüman dünyası için de ciddi sonuçları olacaktır" ifadelerini kullandı.
Safadi ayrıca bu adımın ABD'nin İsrail ve Filistin arasında barış görüşmelerini canlandırma çabalarına zarar vereceğini belirterek 'bölgeyi daha fazla gerginliğe iteceğini' söyledi.
Ürdünlü diplomat ayrıca olası adıma nasıl yanıt verileceğini belirleme amacıyla Arap Birliği ile İslam İş birliği Teşkilatı'na acil olarak toplanma çağrısında bulundu.
Filistinli liderler olası bir karara karşı lobi yapıyordu.
Arap Birliği Başkanı Ahmed Ebul Geyt olası kararın barış umutlarını azaltarak fanatizmi ve şiddeti körükleyeceğini belirtmişti.
TRUMP'IN KARARIINI GELECEK HAFTAYA KADAR VERMESİ GEREKİYOR
1995 tarihli Amerikan Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasını öngören yasanın altı aylık askıya alma süresi gelecek pazartesi dolacak. Trump, süre dolmadan Kudüs konusundaki kararını açıklayabilir.
Siyasi gözlemciler ve diplomatlar Trump'ın gönülsüzce de olsa belgeyi imzalayacağını ve yasayı askıya almayı sürdüreceğini belirtiyor. Ancak Trump'ın konuşmasında İsrail'in Kudüs'ün başkentleri olduğu iddiasına da destek vereceği belirtiliyor.
KUSHNER: BAŞKAN BU KARARI VERECEK
Saban Forumu'nda konuşan 36 yaşındaki Kushner "Başkan bu kararı verecek. Hala çok farklı gerçeklere bakıyor ve kararını verdiğinde bunu size söyleyen o olacak. Bunu doğru zamanda yaptığından emin olacak" demişti.
Hem İsrailliler hem de Filistinliler Kudüs'ü kendi başkentleri olduğunu öne sürüyor.
1948'de İsrail tarafından yaratılan Doğu Kudüs Ürdün'ün kontorlündeydi ancak 1967'deki 6 Gün Savaşı'nın ardından İsrail güçleri bölgeyi işgal etti.
1994'te Ürdün ile barış anlaşması yapan İsrail, Kudüs'teki kutsal alanların Ürdün'ün gözetiminde olmasını onaylamıştı.