‘RUSYA BMGK'NIN KUZEY KORE'YE UYGULADIĞI YAPTIRIMLARA SADIK'
Lavrov, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Kuzey Kore'ye uyguladığı ve Pyongyang'ın ithalat-ihracat imkânlarını ciddi bir şekilde kısıtlayan yaptırımları harfiyen uyguladığını belirtti.
Rus diplomat, ‘Kore Yarımadası'ndaki durumun Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nü (KGAÖ) endişelendiriyor mu?' sorusunaysa, "Kuzey Kore'nin nükleer silaha sahip olma taleplerini kabul etmeyeceğiz. KGAÖ'ye üye olan tüm ülkeler BMGK'nın kararlarını destekliyor" diye konuştu.
‘BAZI AB ÜLKELERİNİN DOĞU ORTAKLIĞI’NI RUSYA’YA KARŞI KULLANMA ÇABALARI SONUÇSUZ KALACAK’
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bazı AB ülkelerinin (AB ülkeleri ile Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna tarafından imzalanan bir anlaşma olan) Doğu Ortaklığı'nı Rusya'ya karşı kullanmaya meyilli olduklarını, fakat bu ülkelerin çabalarının sonuçsuz kalacağını söyledi.
Lavrov, "AB'ye üye bazı ülkelerde Doğu Ortaklığı'nı Rusya'ya karşı kullanma arzusu görüyoruz. Bu ülkeler çoğunlukta değil, fakat çok saldırgan davranıyor. Brüksel'de birkaç gün önce yapılan Doğu Ortaklığı zirvesinde İngiltere Başbakanı Theresa May'in konuşmasında da böyle bir durum ortaya çıktı" diye konuştu.
Çoğu AB ülkesinin BDT ülkeleriyle temaslara Rus karşıtlığını karıştırmanın verimsiz ve sonuçsuz olduğunu anladıklarına dikkat çeken Lavrov, "Tabii ki Ukraynalı, Moldovalı ve Gürcü meslektaşlarımızın nasıl davrandıklarını görüyoruz, ancak Doğu Ortaklığı'nı Rusya karşıtlı mecrasına taşımada başarılı olamayacaklarından eminim" ifadelerini kullandı.
Belarus'un Doğu Ortaklığı formatının siyasallaştırılmaması ve AB ile normal ilişkiler geliştirilmesi konusundaki kararlı tutumunu Rusya'nın takdir ettiğini vurgulayan Lavrov, "Belarus'un, Doğu Ortaklığı'nın diğer katılımcılarıyla birlikte Rusya karşıtı politikası yürütme çabalarına karşı sergilediği sıkı duruşu büyük takdirle karşıladık" diye konuştu.
‘NORMANDİYA DÖRTLÜSÜ’NÜN GÖRÜŞMELERİ YAKINDA YENİDEN BAŞLAYACAK’
Lavrov, Fransa, Almanya, Rusya ve Ukrayna’nın Ukrayna krizinin çözümü amacıyla oluşturduğu ‘Normandiya Dörtlüsü’ formatındaki görüşmelerin, ülke liderlerinin temsilcilerinin katılımıyla yakında yeniden başlayacağını söyledi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Lavrov, “Eskisi gibi Temas Grubu’nun görüşmeleri için kapılarını açan Minsk’in de yardımıyla, ülke liderlerinin temsilcilerinin katılımıyla Normandiya Dörtlüsü formatındaki görüşmelerle çözüme yönelik çabalarımıza devam edeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
2014’te oluşturulan Normandiya Dörtlüsü’nün Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun davetiyle Minsk’te bir araya gelip ‘uykusuz ve molasız’ olarak 17 saat süren görüşmeler sonrasında Ukrayna krizinin çözümüne yönelik tedbirlerin ortaya çıktığına dikkat çeken Lavrov, söz konusu belgenin BMGK tarafından da onaylandığı ve hala krizin çözümünü mümkün kılan ‘alternatifsiz bir belge’ olarak kalmaya devam ettiğini vurguladı.
'BATI, ZAPAD-2017 TATBİKATINI RUSYA KARŞITI HİSTERİYİ KÖRÜKLEMEK İÇİN KULLANDI'
Lavrov, ABD ve NATO ülkelerinin Rusya ile Belarus’un ortak yürüttüğü Zapad 2017 tatbikatını Rusya karşıtı histeriyi körüklemek için kullanmaya çalıştıklarını ve bu bahaneyle Rusya’nın batı sınırlarında yeni askeri birlikleri ve silahları konuşlandırdıklarını belirtti.
Rus diplomat, “Histeri körüklenirken ABD, NATO ile birlikte Baltık ülkelerinde ve Polinya’da ek askeri birlikler ve silahlar konuşlandırmayı başardı. Bahane kullanıldı, endişeler boşa çıktı, fakat olan oldu ve konu bu şekilde kapandı” ifadelerini kullandı.