1 OCAK 2019'DA ESKİLER RAFA KALKACAKTI
Ancak Pentagon sözcüsü Tom Crosson, bu standardı karşılayan misket bombası üretemediklerini, standardı yakalamalarının ne kadar zaman alacağını da bilemediklerini açıkladı. Crosson, dolayısıyla Pentagon'un, 2019 mühletini süresiz askıya alma ve komutanların gerekli gördükleri durumlarda misket bombası kullanma yetkisini devam ettirme kararı aldığını duyurdu.
Tepkiler gecikmedi. İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütünün silah incelemeleri sorumlusu Mary Wareham, misket bombası kullanmayı 'zorunlu kılan neden diye bir şey olamayacağını' söyledi. Kararın mantığındaki çelişkiye ''ABD 'güvenli misket bombası üretemiyorum, öyleyse güvenli olmayanları kullanmaya devam edeceğim' diyor'' sözleriyle dikkat çeken Wareham, ''Kullanmama taahhüdünden çark etmelerini kınıyoruz'' dedi.
LAOS'TA YILDA 300 CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR
Önde gelen Demokrat Partili Senatör Dianne Feinstein, ABD'nin küresel çapta misket bombası yasağını çiğnemeye devam etmesinin 'bir utanç' olduğunu söyledi ve ABD Başkanı Donald Trump'a kararı değiştirmesi çağrısı yaptı. Feinstein, Vietnam Savaşı sırasında ABD'nin misket bombalarıyla halı bombardımanı yaptığı Laos'ta, 'savaşın bitmesinden 40 yıl sonra hala yılda 300 kişinin patlamamış misket bombaları yüzünden ölmesi' örneğini verdi.
Bu yılın başlarında ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) Ortadoğu ülkelerindeki operasyonlarda parça tesiri daha yüksek top mermileri kullanmayı planladığı açıklanmıştı. 'ABD'nin yeni misket bombası' da denilen M30A1 Çok Namlulu Güdümlü Roket Sistemi Değiştirilebilir Savaş Başlığı adı verilen top mermilerine 'patlamamış parça sayısını minimize etmek için küçük patlayıcıların yerine 180 bin wolfram çelik mermi yerleştiriliyor'. Denemelerde tam isabet ettirilmediği halde wolfram ve çelik parçacıkları sayesinde hedeflenen araç ve siluetleri parçaladığı gözlenen mühimmatın Irak ve Suriye'de kullanılacağı belirtilmişti.