'BELGELER İÇİN GRUP ÖNERİSİ VERDİK'
Özel, şunları söyledi: "Grup önerimizin özünde diyoruz ki, 'belgeler var' ve siz bu belgelere 'sahte' diyorsunuz. Bu belgelerin sahte mi gerçek mi olduğunun Meclis tarafından araştırılması gerek. Bu komisyon kurulursa çoğunluk yine AK Parti'de olacak ve tüm partilerin temsilcilerinden bir komisyon kurulacak. Dün HDP benzeri bir öneri getirdi, reddettiler. Bugün bu önerinin görüşülebilmesi için elimizden geleni yaptık ve bugün eğer AK Parti'nin yeni bir oyunuyla, Meclis'e gelmeme, yoklamamaya girmeme gibi bir oyun olmazsa bu önerge oylanacak. Bu önerge oylandığında önerge kabul edilirse elimizdeki bütün bilgi ve belgeleri gün kapanmadan gruplara bir örneğini ulaştıracağız ve komisyona vereceğiz. Komisyon AK Parti mi doğru söylüyor, ‘belgeler sahte' diyerek, yoksa CHP mi doğru söylüyor, herkes bunu görecek ve milletin Meclisi bunu araştıracak."
'KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK'
"Bülent Turan mesela bir cümle içerisinde 3 tez söylüyor. Dün Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 'bu bir ticari faaliyettir' deyince, belgelerin gerçekliğini kabul etti diye düşündük. Bugün sabah Bekir Bozdağ başka bir şey dedi. Ortada bir belge var. Açıkça söylüyoruz ki bu belgeler AK Parti'nin tutumu ne olursa olsun bugün göreceğiz, 'belgeler araştırılsın' diyecek mi demeyecek mi? Tutumu ne olursa olsun kamuoyu ile paylaşılacak. Burada kimsenin bir şüphesi olmasın. Yani bu sürecin sonunda AK Parti araştırılmasını istemedi, belgelerde bizde durmaya devam edecek, öyle bir şey yok. Öyle bir rahatlıkları olmasın. Ama belgelerle ilgili 3 tane tez var. Aynı anda Bekir Bozdağ diyor ki, 'Bu belgeler sahte'. Peki, Mahir Ünal çıkıp diyor ki, 'Bu belgeleri elde bulundurmak suçtur' Şimdi bu belgeler sahte ise elde bulundurmanın neresi suç."
'BUNLAR BUMERZ DİYE ŞİRKET KURMUŞLAR'
"Man Adası'nda ne işiniz var" diye soran Özel, "Bir vergi cennetinde bir Cumhurbaşkanının, eniştesinin, dünürünün, eski özel kalem müdürünün Man Adası'nda ne işi var. Bunlar BUMERZ diye şirket kurmuşlar. Burak'ın 'BU'su, Mustafa'nın 'M'si, Erdoğan'ın 'ER'i, Ziya'nin 'Z'si. Gemi alıyorlar, gemi satıyorlar. Ya kısaltma bile yapmışlar. İnsan söylemeye utanıyor" şeklinde konuştu.
TBMM'de araştırma komisyonu kurulması için salt çoğunluk olan 276 oy gerekiyor. Şu anda Meclis'te AK Parti'nin 316, CHP'nin 131, HDP'nin 54, MHP'nin 36, İyi Parti'nin 5, bağımsız 1 milletvekili bulunuyor.
'İLLA DÜRTMEK GEREKİYORSA GİDER DÜRTERİZ'
"Belgeleri niye savcıya vermiyor sunuz?" soruları yöneltildiğine işaret eden Özel, Cumhuriyet savcıların resen soruşturma açma görevi bulunduğuna işaret etti. Özel, grup toplantısının savcılar için ihbar niteliğinde olduğuna değinerek, kamuoyuyla belgeleri paylaştıklarında bunları dosyaya katmanın cumhuriyet savcılarının görevi olduğunu belirtti.
Özel, "Dünyada hiçbir hükümetin oturduğu yerde duramayacağı bir rezalet yaşanıyor, cumhuriyet savcıları takip ediyorlar. Savcılar bu kadar durursa, illa dürtmek gerekiyorsa, 'görevini yap' diyerek gider dürteriz" diye konuştu.
'HERKESİN MERAKI TATMİN OLMUŞ OLACAK'
Açıklanan belgeler sonrası bundan sonra CHP'nin yol haritasını açıklayan Özel, "CHP bugün önerisini indirecek. Önergesine bütün partilerden ‘Gelin bu belgeler doğru mu yanlış mı? Bu belgeler sahte mi gerçek mi? Bekir Bozdağ mı doğru söylüyor Kılıçdaroğlu mu, Erdoğan mı doğru söylüyor? Kılıçdaroğlu mu doğru söylüyor, Meclis araştırsın diyeceğiz. Bir kez daha evet oyu verirlerse belgeler direk ellerinde. Buradan bir kez daha söz veriyoruz. Hayır oyu verirlerse artık bu komisyonun kurmanın ayıbını taşıdıkları ve onun sorumluluğu sırtındadır. CHP belgeleri belki yarın belki yarından yakın yarın burada yapılacak parti sözcümüz Bülent Tezcan'ın bir basın toplantısı ile ya da hafta sonu yapılacak bir basın toplantısı ile belgeleri merak eden herkesin merakı tatmin olmuş olacak. Nasıl Salı günü bütün beklenti karşılandıysa, belge konusunda kimse merak etmesin" şeklinde konuştu.
'MİLLETÇE UTANIYORUZ'
'BELGELER GERÇEK'
"Bakanları yargılayalım, komisyonu kuralım, belgeleri tetkik edelim eyvallah" diyen Özel, bir kumpas varsa onun CHP'ye kurulduğunu belirterek, "Bu belgeler sahte çıksa biz bittik. Ama biz belgelerin hava gibi, su gibi, deniz gibi gerçek olduğunu biliyoruz. Kontrol etmeden bakmadık, belgeler gerçek. Bir kumpas çıksa kumpas bize kumpas. Kurun komisyonu bakalım hep beraber" dedi.
ESKİ BAKANLAR 2014'TE YÜCE DİVAN'A GÖNDERİLMEMİŞTİ
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ardından TBMM'de ismi iddialara karışmış bakanlar için 2014'ün yaz aylarında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, yaklaşık 5.5 aylık çalışmanın ardından AK Parti'li komisyon üyelerinin oy çokluğuyla eski bakanlar Çağlayan, Muammer Güler, Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilmelerine gerek olmadığına karar vermişti.
TBMM'de Meclis soruşturması açılıp açılmamasına, Meclis Genel Kurulu tarafından gizli oyla karar veriliyor. Buradaki oylamada nitelikli çoğunluk aranmayıp, olağan karar yeter sayısı olan katılanların yarısından bir fazlası oy gerekiyor.