Destekçileri ve yabancı temsilcilerin de aralarında olduğu on binlerce kişinin katıldığı Harare dışındaki ulusal stadyumdaki törende Mnangagwa, "Ben Emmerson Dambudzo Manangagwa, Zimbabve Devlet Başkanı olarak her zaman ülkeye bağlı kalacağıma ve Zimbabve anayasası ile diğer kanunlara uyacağıma ve onları savunacağıma yemin ederim" sözleriyle Zimbabve'nin 1980'deki bağımsızlığının ardından ikinci devlet başkanı oldu.
It's official! Emmerson Mnangagwa just took Oath of Office. Has been sworn in as President of Zimbabwe. 🇿🇼 pic.twitter.com/baDJErczRI
— Christine Mhundwa (@mhundwa7) November 24, 2017
93 yaşındaki Mugabe'nin eski yardımcısı Mnangagwa'yı 6 Kasım'da görevden alması iktidardaki partisi ZANU-PF ile ordunun müdahalesine yol açmıştı.
Ordu ise başkent Harare'de sokağa inerek parlamento ve bir dizi kilit önemdeki yerin kontrolünü eline almıştı. Darbe suçlamalarını reddeden ordu 'Mugabe'nin çevresindeki suçluları hedef aldığını' duyurmuştu.
Mnangagwa da Mugabe'nin istifa ettiğini açıklamasından sonra çarşamba günü sürgünden geri dönmüştü.
"I will devote myself to the well being of Zimbabwe and its people, so help me God."
— NG'ANG'A THE BLOGGER (@IamNjokiKelvin) November 24, 2017
Emmerson Mnangagwa replaces Robert Mugabe as president of Zimbabwe. pic.twitter.com/FQEesXp1KR
'ÜLKEMİZ GEÇMİŞİN TUTSAĞI OLARAK KALMAMALI'
Yemin töreninde konuşan Mnangagwa, "Ülkemiz geçmişin tutsağı olarak kalmamalı" dedi.
Mnangagwa, daha önce planlandığı gibi gelecek yıl demokratik seçim düzenleneceğini belirterek, Mugabe'nin 37 yıllık iktidarından sonra ülkede yeni bir sayfa açılacağına işaret etti.
Zimbabve'nin siyasi geçmişinin unutulmasını isteyen Mnangagwa, "Devlet geleneği değişmeli, hemen şimdi" dedi.
YABANCI YATIRIMCILARA GÜVENCE SÖZÜ
"Geçmişte bizi cezalandıranlardan siyasi ve ekonomik yaptırımlarını gözden geçirmelerini istiyoruz" diyen Zimbabve Devlet Başkanı beyazlardan alınıp siyah Zimbabvelilere verilen toprakların ise 'geri dönülmez' bir toprak reformu politikası olduğunu vurguladı.
Mnangagwa ülkedeki yüksek işsizlikle mücadele edeceğini ve yeni iş olanakları yaratacaklarını da söyledi. Zimbabve Devlet Başkanı işsizliğin yüzde 80 civarında olduğu ülkeden ayrılan milyonlarca yurttaşa da ülkelerine dönüp ekonomiye katkı yapmaları çağrısında bulundu.
'ULUSUMUZUN KURUCU BABASI YOLDAŞ MUGABE'YE SAYGILARIMI SUNUYORUM'
Mnangagwa konuşmasında selefi Mugabe'ye saygılarını sundu.
Zimbabveli lider "Bu aşamada ulusumuzun kurucu babalarından tek yaşayanı yoldaş Robert Mugabe'ye saygıalrıı sunuyorum. Hepimiz onun ulusumuzun inşasına yaptığı muazzam katkıyı kabul etmeli ve tanımalıyız" ifadelerini kullandı.
▶️ Zimbabwe: Mnangagwa praises "Father of the Nation" Mugabe's "immense contribution" https://t.co/55SISvitfc pic.twitter.com/lyexwh5D9A
— FRANCE 24 English (@France24_en) November 24, 2017
ZUMA'DAN MNANGAGWA'YA TEBRİK
Törende Zimbabve ordusunun liderleri de Mnangagwa'ya bağlılık yemini etti. Botsvana, Mozambik ve Zambiya liderleri de törende hazır bulundu.
Güney Arika Devlet Başkanı Jacob Zuma da Mnangagwa'yı tebrik ederek yeni liderin ülkeyi başarılı bir şekilde yöneteceğini vurguladı.
Mnangagwa'nın gelecek yıl Mugabe'nin devlet başkanlığı görev döneminin sona ermesine kadar ülkeyi yönetmesi bekleniyor.
ACIMASIZLIĞI NEDENİYLE 'TİMSAH' LAKABIYLA ANILIYOR
Ardından kabinede bir dizi görev alan Mnangagwa ile siyasi akıl hocası Mugabe arasındaki ilişkiler her zaman iyi olmadı.
2004'te başkan yardımcılığı görevini istemekle suçlanarak partisi ZANU-PF'deki idari sekreterlik görevini kaybetti.
2008'de ise Mugabe'nin seçim kampanyasını yöneten Mnangagwa'nın şansı döndü.
Seçimin ilk turunu Mugabe'nin kaybetmesinin ardından muhaliflerin ikinci turdan çekilmesine yol açan şiddet eylemlerini yönetmekle suçlandı.
Aynı yıl Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın başına getirilen Mnangagwa, yaşanan şiddet olayları nedeniyle Mugabe ve yakın müttefiklerine ABD ve Avrupa Birliği'nin uyguladığı yatırımlara dahil edilmişti.
Zimbabve ordusuna yakınlığı ile bilinen Mnangagwa'ya muhalifleri acımasızlığı nedeniyle 'timsah' lakabını takmıştı.
Mnangagwa ayrıca 1980'deki bağımsızlığın ardından Matabeleland ve Midlands bölgelerinde binlerce muhalifin öldüğü operasyonları yönetmişti.
'Gukurahundi katliamları' olarak anılan olaylardaki rolü nedeniyle birçok Zimbabveli Mnangagwa hakkında olumlu görüşlere sahip değil.