Araştırmanın ayrıca, Türkiye'nin Rusya'yla siyaset, ekonomi ve güvenlik alanlarında ittifaka gitmesini destekleyenlerin yüzde 70'in üzerinden olduğuna işaret ediyor.
Kasım ayının ilk 13 gününde Türkiye'nin 12 şehrinde 1500'ün üzerinde katılımla gerçekleştirilen araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de, Türkiye'nin yaklaşık yüzde 60'ının dış politikanın ülke ekonomisini olumsuz şekilde etkilemesi.
Türkiye Monitörü Ekim 2017: Dış Politika: Toplumun büyük bir kesimi NATO dışında güvenlik ihtiyacımızı karşılayabileceğimizi düşünüyor. pic.twitter.com/gwVxXubPe3
— IE Araştırma (@arastirma_ie) November 22, 2017
ARAŞTIRMA NATO SKANDALININ ÖNCESİNDE GERÇEKLEŞTİ
Türkiye Monitörü araştırması, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımının başta ABD olmak üzere NATO ülkelerinde panik yarattığı, Kazakistan'ın başkentinde gerçekleşen Astana görüşmelerinde Suriye krizinin çözümüne ilişkin önemli adımlar atıldığı ve bölgenin kaderinin Türkiye, Rusya ve İran'ın liderliğindeki bir çözüm önerisinden geçtiğinin tescillendiği bir dönemde gerçekleşti.
Ancak söz konusu araştırma, NATO'da gerçekleşen skandalın ortaya çıkışından önce gerçekleştirildi. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "şahıs veya parti değil Türkiye meselesi" olarak nitelendirdiği skandalın, "NATO'ya ihtiyaç duymayanların" oranını arttırması güçlü bir olasılık.
'RUSYA İLE HER ALANDA İTTİFAKA DESTEK YÜKSEK'
Öte yandan araştırmada, Rusya ile her alanda ittifaka desteğin yüksek olduğu belirtildi.
Türkiye Monitörü Ekim 2017: Dış Politika: Rusya ile her alanda ittifaka destek yüksek. Öte yandan AB üyeliğine destek de son 6 ayda %55 seviyesine oturdu. pic.twitter.com/CKO8jbyPrk
— IE Araştırma (@arastirma_ie) November 22, 2017