Fazer grubunun unlu mamuller bölümü yöneticisi Markus Hellstrom bir somun ekmeğin içinde çiftlikte yetiştirilen 70 kadar cırcır böceği olacağını söyledi.
Böceklerin ekmeğin ağırlığının yüzde 3'ünü oluşturacağı da belirtildi.
'FİNLANDİYALILAR YENİ ŞEYLERİ DENEMEYİ SEVİYOR'
Hellstrom "Finlandiyalılar yeni şeyleri denemeyi seviyor" derken, Fazer'in yaptığı bir ankete göre Finlandiyalılar ekmekte önce 'lezzet ve tazelik' arıyor.
Fazer'ın inovasyon bölümü başkanı Juhani Sibakov ise İskandinav ülkelerinde yapılan bir ankete göre 'Böceklere en çok Finlerin olumlu yaklaştığının' ortaya çıktığını belirtti.
"Lezzeti artırmak için çıtır çıtır hamur kullandık" diyen Sibakov elde ettikleri sonucun 'leziz ve besleyici' olduğunu belirtti.
Yetkili, 'Fazer Sirkkaleipa' adlı ekmeğin iyi bir protein kaynağı olduğunu ve içindeki böcekler nedeniyle iyi yağ asitleri, kalsiyum, demir ve B12 vitamini içerdiğini aktardı.
KASIMDA İZİN ÇIKMIŞTI
Finlandiya'da böceklerin gıda ürünü olarak satışına 1 Kasım'dan itibaren izin verilmişti.
İsviçre'de de süpermarket zinciri Coop eylül ayında böcekten yapılan burger ve köfteleri satmaya başlamıştı.
Belçika, İngiltere, Danimarka ve Hollanda'daki süpermerket raflarında da gıda kaynağı olarak böcekleri bulmak mümkün.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) böceklerin insan gıdası kaynağı olarak yüksek oranda protein ve mineraller içerdiğini vurgulamıştı.
Örgüt ayrıca böceklerin çoğunun büyükbaş ve küçükbaş hayvanların çoğundan daha az sera gazı ve amonyak ürettiğini, beslenmeleri için de daha az para ve yer gerektiğini belirtmişti.