Bosnalı Sırpların ordusunu yöneten ve 'Bosna Kasabı' olarak bilinen Mladiç, 10 binden fazla sivilin öldüğü Saraybosna kuşatmasından ve Lahey Adalet Divanı'nın 2007 tarihli kararı uyarınca 'Srebrenitsa soykırımından' suçlu bulunurken, sadece Boşnaklarla Hırvatlara soykırım yapmak suçlamasından aklandı. 11 suçlamanın 10'undan mahkum edildi.
KURBAN YAKINLARI TATMİN OLDU
Kararı, Srebretnitsa kurbanlarının yakınları, Srebretnitsa Anneleri grubu ''Kısmen tatmin olduk. Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç'den daha ağır ceza aldı. Ama köylerde işlediği katliamlarla ilgili mahkum edilmedi'' diye karşıladı.
Mladiç'in oğlu ve avukatları, mahkemeyi savunmayı engellemekle suçlayıp kararı temyize götüreceklerini söyledi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandır Vuciç, mahkemeyi taraflı ve Sırp karşıtı olmakla suçlayıp ''Hepimiz bu kararın çıkacağını biliyorduk'' dedi. Ama bunun Sırpların işlediği suçları haklı göstermeyeceğini söyleyen Vuciç, ''Ötekiler bundan kaçarken biz sorumluluğumuzu kabul etmeye hazırız'' diye konuştu. ''Bizi geçmişe döndürmek isteyen herkesle vedalaşıyoruz, biz geleceğe bakmak istiyoruz'' diye devam ederek Sırplara ''Geçmişin gözyaşlarında boğulmak yerine çocuklarımızı, bölgede barış ve istikrarı düşünelim, fabrikaları yeniden işletelim, binalar inşa edelim'' çağrısı yaptı.
SARAYBOSNA'NIN BOMBALANMASI EMRİNİ VERDİ
Mahkemede Mladiç'in Srebrenitsa katliamına 'önemli katkıda' bulunduğu, Saraybosna’ya hava bombardımanı emrini bizzat verdiği, Bosnalı Müslüman nüfusun tamamen yok etme kastıyla hareket ettiği, Bosna kentlerindeki zulüm, imha, cinayet gibi suçlardan sorumlu olduğu belirtildi.
Srebrenista emrini siyasi lider Karaciç vermiş, BM'nin koruma altında bölge ilan ettiği ve barış gücü askerleri konuşlandırdığı kente askerleriyle birlikte giren Mladiç de kontrolü Hollandalı askerlerden alıp yaşlı çocuk demeden 8 bin erkeği katlettirmişti.
591 TANIK, 9914 KANIT
Karaciç hakkında da 2016 yılında 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası verildi.
530 gün görülen davada, toplam 591 tanık ifadesine başvuruldu. 9914 kanıt mahkemece kabul edildi. Bugüne kadar 161 kişiyi yargılayan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mladiç'le birlikte Bosna Savaşı'nda yer alan Balkan uluslarından 84 savaş suçlusunu mahkum etti. Bu kişilerden 56'sı cezasını çekti. Aralarında eski Yugoslavya ve Sırbistan lideri Slobodan Miloşeviç'in de bulunduğu 7 kişi yargılama sonuçlanmadan öldü.
MAHKEME GÖREVİNİ TAMAMLADI
Mladiç hakkında verilen hüküm, gelecek hafta açıklanacak temyiz kararları haricinde mahkemenin aldığı son karar olma niteliğini taşıyor. Mahkeme, Mladiç davasının sonlanmasıyla birlikte bu yıl sonunda görevini tamamlayarak kapanacak.