Rıza Sarraf itirafçı olursa ne olur? Türkiye NATO'dan çıkabilir mi? İktidarın 'Atatürk hamlesi' ne anlama geliyor? Son günlerde kamuoyunun sıklıkla tartıştığı bu kritik soruların cevapları ise belirsiz.
İktidarın 'Atatürk hamlesi' ise, sadece siyasette değil, sokaklarda da bir hareketlenmeye sebep oldu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ve Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım tarihinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve iktidar kanadından geçmişte duyulmamış biçimde Atatürk övgüleri yapıldı. Konunun sokakları hareketlendirmesi ise, 'samimiyet' sorgulaması yapılmasıyla oldu.
RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan siyaset bilimci Erol Mütercimler, Rıza Sarraf davası, Türkiye'nin NATO'dan çıkma tartışması ve iktidarın 'Atatürk hamlesi'ne yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin NATO'dan çıkmasının kısa vadede mümkün olmadığının altını çizen Mütercimler, NATO'dan çıkmanın en az 15 yıl alacağını şöyle anlattı:
"Avrasya'ya dönme meselesi mümkün değil. Türkiye NATO'dan çıkabilir mi? Karar verir hemen çıkarsın. Karşı tarafta seni çıkartabilir. Ama çıkarırlar mı? Bunun cevabı hayır. Türkiye'nin NATO'dan çıkma kararı vermesi halinde ise, uygulamaya geçmesi en kısa 15 yıl sürer. O yüzden, iki tarafta ne yapabilirim diye düşünüyor. NATO'dan çıkmak için hazırlıkların yapılması gerekirdi. Bunun hazırlıkları yapılmadı. Sizin NATO'nun yerine koyacağınız bir şey yok."
'NATO'DAN ÇIKMA SÖYLEMİ RUHUMU OKŞUYOR'
"Türkiye'de 68 kuşağı ve 78 kuşağı 'NATO'ya hayır' dedi. Hepsi öldürüldü. Benim de bir sol Kemalist olarak ruhumu okşuyor NATO'dan çıkma söylemi. Ancak bir siyaset bilimci olarak baktığımda NATO'dan çıkmak demek, realiteden uzaklaşmak demek."
'BEYAZ SARAY 15 TEMMUZ'UN İÇİNDE OLSAYDI ASKERİ DARBE BAŞARILI OLURDU'
15 Temmuz darbe girişiminde Beyaz Saray'ın kurumsal olarak destekçi olmadığına değinen Mütercimler, "FETÖ'nün 15 Temmuz'daki isyanında, ABD'nin unsurları var. Ama bu unsurlar kurumsal olarak katılmadı. Orada, NATO'nun, CIA'nın, Pentagon'un bir koridoru var. Ama Beyaz Saray'ın kendisi yok. Beyaz Saray'ın kendisiyle, Pentagon kurumsal olarak 15 Temmuz'un içinde olsaydı, askeri darbeyle sonuçlanırdı. Türkiye'de askeri darbe istemediler. Ama Türkiye'yi iç isyan tehdidiyle yüz yüze bıraktılar. İstedikleri zaman bu ülkede iç isyan çıkartabiliyorlar" dedi.
Rıza Sarraf davasının Türkiye'ye olağanüstü zor günler yaşatacağını ifade eden Mütercimler, iktidarın Atatürk hamlesinin de gelecekteki olası zor günlere önlem amacı taşıdığını ifade etti. "Zor günlerin çözümü milli mutabakattır" diyen Mütercimler, şunları söyledi:
"Rıza Sarraf üzerinden yürünen mesele, doğrudan doğruya, Tayyip beye yönelik bir mesele. Suriye konusunda 7 yıl boyunca yapılan hataları kim yaptırdıysa, 17 — 25 Aralık döneminde adı geçen bakanları mahkemeye çıkarttırmayarak hata yaptıran da odur. Büyük bir stratejik yanlışlıktı. ABD açısından Türkiye'nin maksimum düzeyde zarar görmesi için gerekecek karar çıkacak. 2018 Türkiye için olağanüstü zorlu bir hale getirilecek. Bu dönemi milli konsensüsle toparlayamazsak, 2019 — 2020 dönemi bu ülke için olağanüstü zor olacak. Çözüm, milli konsensüstür, milli mutabakattır. Ama bu milli mutabakatın şu an için mümkün olmadığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı'nın Atatürk'e, Atatürkçülüğe dönüşü çok önemli. Çünkü Atatürk bu ülkede tek ve son liman. Toplandık toplandık, toplanamazsak herkese hayırlı olsun."