Siyasi çözüm süreci ile ilgili müzakerelerin zamanlamasının da çok önemli olduğuna dikkat çeken Podberezkin, IŞİD'in bir ‘yarı devlet' olarak yok olsa da, ‘ABD'nin doğrudan veya dolaylı desteği durumunda aktör olarak bir süre daha yeterince aktif olacağını' sözlerine ekledi.
'GEÇİŞ SÜRECİ SERT VE ZORLU OLACAK'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD'li mevkidaşı Donald Trump arasında bugün yapılması planlanan görüşmede ok ciddi konuların ele alınmasını beklemediğini söyleyen Podberezkin, "Siyasi çözüm konusunda ortak noktaların aranacağını düşünüyorum, zira ABD'deki durum çok karmaşık. Bir taraftan Suriye'yi ve doğudaki diğer bazı ülkeleri istikrarsızlaştırmak istiyorlar, öte yandan kendi çıkarları doğrultusunda kullandıkları terör örgütlerine yardım etmekten kesinlikle vazgeçmeseler de, uluslararası teröristlere açık bir şekilde yardım edemiyorlar" diye konuştu.
Sputnik'e konuşan Rus siyaset uzmanı Vladimir Sajin, ‘Suriye'deki barışçıl ve demokratik çözüm sürecinin en az şimdiye kadar IŞİD'le mücadelenin olduğu gibi sert ve zorlu geçeği' görüşünü paylaştı.
Putin'in Trump ile görüşme isteğinin, Rus liderin ABD'nin Suriye dâhil Ortadoğu politikalarının net olmamasına rağmen ‘ABD'nin rolünün her açıdan önemli olmasını' anlamasından kaynaklandığını söyleyen Sajin, Putin'in ABD Başkanı'nın anlattıklarını Soçi'deki mevkidaşlarıyla paylaşabileceğini ileri sürdü.
MÜZAKERELER HİÇBİR ŞEYİ ÇÖZMEZ
Ulusal Diyalog Kongresi çerçevesinde Suriye konusunun başarılı çözümü için ‘tüm güçlerin istisnasız olarak katılması gerektiğini, fakat yine de bir çözüme ulaşmanın mümkün olmayacağını', Kongre'ye katılacak tarafların kendi görüşlerini ve pozisyonlarını savunmaya hazır olduklarını ve bu nedenle ‘güzel beyannamelerin' dışına çıkılamayacağını ifade etti.
Daha önce konuya ilişkin bilgi sahibi olan kaynaklar, Sputnik'e Kongre katılımcılarının Soçi'de ilk kez 2-4 Aralık'ta toplanabileceklerini bildirmişti.