Güdümlü bombaların, karadaki hedeflere hassas vuruş yapmak için geliştirilen en etkili uçak bombaları arasında olduğunu hatırlatan Sajin, maliyetinin tanesi için on binlerce doları bulabildiğini kaydederek, bu konuda şu değerlendirmede bulundu: “Ama belli ki maliyet İranlı askerleri durdurmuyor. İran Uzay Kuvvetleri Komutanı Amir Ali Hacızade, ABD’nin nükleer olmayan güçlü silahı gölgeleyen 10 tonluk bombalara sahip olduklarını açıkladı. General Hacızade, ABD’nin ‘tüm bombaların anası’ olarak adlandıran GBU-43 bombaya atıfla bu mühimmat için ‘tüm bombaların babası’ nitelendirmesinde bulundu. Bu arada Amerikalılar bombayı Afganistan’da IŞİD sığınaklarına karşı kullandı. Bu tür bombaların olağanüstü pahalı olduğuna şüphe yok. Hangi bombanın daha güçlü olduğu yönündeki tartışmaya son verecek ilginç bir ayrıntı var. Rusya Genelkurmay Başkanlığı’nı kaynak gösteren medyanın iddiasına göre, nükleer olmayan en güçlü bombaya Rus ordusu sahip. Amerikan muadiliyle karşılaştırıldığında Rus bombası daha hafif ama 4 kat daha güçlü ve 20 kat daha büyük alanı yok edebiliyor. ABD’nin bombası 8 bin 200 kg ağırlığında ama 11 ton TNT gücündeyken Rus bombası 7 bin 100 kg ağırlığında ama 44 ton TNT gücünde. Etkiledikleri alanın yarıçapı sırayla 140 ve 300 metre. Bunun dışında patlama merkezindeki sıcaklık Rus bombasında 2 kat daha fazla. Rus bombasının nano teknoloji kullanılarak üretildi. Bu bombaya baba mı ana mı ne denmeli hiçbir ehemmiyeti yok."
'İRAN UÇAK FİLOSU ÇOK ESKİDİ'
'AMAÇ DÜŞMANIN GÖZÜNÜ KORKUTMAK'
İran’ın çok ciddi sorunlara sahip olduğunu ifade eden Sajin, ülkenin onlarca yıldır dünyadaki teknolojik başarılar hakkında bilgi alamadığını bu yüzden ürettiği her yeni silahı atılım olarak lanse ettiğini söyleyerek, “İran’ın askeri sanayisi, 21. yüzyıl için yeterince gelişmiş değil ve yeni silahı sıfırdan geliştirme gücünde değil” dedi. İran’ın tatbikatlardan yayınladığı videonun propaganda amaçlı olduğunu anlatan Sajin, “Amaç, düşmanın gözünü korkutmak ve sıradan İran vatandaşlarının moralini yükseltmek” diye ekledi.
Olası düşmanla savaşın başlaması durumunda İran Hava Kuvvetleri’nin muhtemelen fazla bir şey yapamayacağını dile getiren Rus uzman, “İran için bu durumdan tek bir çıkış yolu var, yurtdışından, dostlarından modern askeri teçhizat almak. Bu da nükleer anlaşmaya uygun olarak ancak 2020’den sonra mümkün olacak. Ama bu yönde çalışmalar bugün başlamalı” ifadelerini kullandı.