Intercept’in aktardığına göre, kurul üyeleri mektupta, Suudi Arabistan’ın, Yemen’de Şii Husilerin denetimindeki bir bölgeden Riyad’a kasım başında fırlatılan füzenin İran tarafından tedarik edildiği yönündeki suçlamaları hakkında hiçbir kanıt görmediklerini söylüyor.
A U.N. panel of experts found Saudi Arabia is purposefully obstructing the delivery of humanitarian aid into Yemen. https://t.co/SHJKGYpK1N
— The Intercept (@theintercept) November 17, 2017
Mektupta kurul üyelerinin, Suudi Arabistan’ın, önlenen füze saldırısı sonrası Yemen ablukasını sıkılaştırmasının ve BM üyelerinin, Husilere silah gönderilmesini önlemek için önlemler almasına izin veren 2216 sayılı karara gönderme yapmasının, Yemenli sivillere insani yardım ulaştırılmasını kasten zorlaştırmaya yönelik bir girişim olduğuna inandığı belirtildi.
Suudi Arabistan, Yemen'de Husilerin denetimindeki bölgeden Riyad'ı hedef alan balistik füze saldırısı sonrası Yemen ile kara, deniz ve hava sınırlarını geçici olarak kapatmıştı.
Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon yapılan yazılı açıklamada, Şii Husilerin fırlattığı füzenin ‘İran tarafından tedarik edildiği' iddia edilmişti.
Açıklamada ayrıca, "İran'ın Husilere füze ve roketler tedarik etmesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin özellikle 2216 sayılı kararının açık bir şekilde ihlalidir, bu da doğrudan saldırı olarak değerlendirilir" ifadeleri yer almıştı.
KOALİSYONUN KARARI İNSANİ NEDENLERLE ELEŞTİRİLİYOR
İran ise Suudi Arabistan'ın suçlamalarını reddetmiş, İran Dışişleri yetkilileri koalisyonun suçlamasını ‘haksız, sorumsuz, yıkıcı ve provokatif’ olarak nitelendirmişti.
Koalisyon güçleri sınırların geçici olarak kapatılmasıyla, Husilere daha fazla silah temin edilmesinin de önüne geçilmesinin hedeflendiğini savunuyor. Fakat koalisyonun bu kararı, açlık krizinin yaşandığı Yemen’e insani yardımların ulaştırılmasını zorlaştırabileceği için eleştiriliyor.