Böylece ordunun 2 gün önce ülke yönetimine karşı yaptığı askeri müdahalesinin ardından ev hapsine alındığı belirtilen dünyanın en yaşlı lideri 93 yaşındaki Mugabe krizin ardından ilk kez kamuoyu önüne çıkmış oldu.
#BREAKING: Robert Mugabe arrives at university in first public appearance since military takeover of #Zimbabwe pic.twitter.com/h4dv1DyRS0
— Amichai Stein (@AmichaiStein1) November 17, 2017
Mavi ve sarı bir cüppe giyen Mugabe törende ayakta ulusal marşı dinledi. Ardından tezahuratlar eşliğinde konuşma yaparak törenin açılışını gerçekleştirdi.
Mugabe attends ceremony at Zimbabwe Open University. #263Chat #Zimbabwecrisis pic.twitter.com/7SNQJ7qyli
— Ragnar Weilandt (@RagnarWeilandt) November 17, 2017
Mugabe'nin tören sırasında uyuduğu da fark edildi. Mugabe daha önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD Başkanı Donald Trump'ın konuşması sırasında da uykusuna yenik düşmüştü.
Robert Mugabe 'falls ASLEEP' in his first public appearance since coup https://t.co/Rv4MJjHlSc pic.twitter.com/LqCycCxZOM
— Daily Mail Online (@MailOnline) November 17, 2017
Dün Zimbabve resmi gazetesi Herald, Mugabe'nin Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga ve Güney Afrikalı temsilcileri ile görüşürken fotoğraflarını yayınlamıştı.
Fotoğraflarda ülkeyi 37 yıl boyunca yöneten Mugabe'nin iyi durumda olduğu görülmüştü.
Mugabe has declared himself Zimbabwe's only legitimate leader while under house arrest https://t.co/EGqPo0Cvfs
— The Independent (@Independent) November 17, 2017
ORDU: MUGABE'YLE GÖRÜŞMELERDE ÖNEMLİ İLERLEME KAYDEDİLDİ
Açıklamada 'Mugabe'nin çevresindeki suçlulara yönelik operasyonun ise sürdüğü' ifade edilmişti. Ordu bazı kişileri gözaltına aldığını duyursa bu kişilerin kim olduğunu açıklamadı.
Mugabe'nin istifaya direndiği yönünde iddialar ortaya atılsa da diğer kaynaklar yavaş bir geçiş süreci, seçim ve onurlu bir görevden ayrılışı içeren karmaşık bir anlaşmanın yapılmaya çalışıldığını öne sürmüştü.
KOVULAN DEVLET BAŞKANI YARDIMCISI ÜLKEYE DÖNDÜ İDDİASI
Diğer taraftan Mugabe'nin kendisinin görevden almasının askeri müdahaleyi tetiklediği belirtilen Eski Devlet Başkanı Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın ülkeye döndüğü de öne sürüldü.
AFP'ye konuşan bir kaynağın ortaya attığı iddia bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.
Mugabe'nin Mnangagwa'yı kovarak, kendi makamı ve iktidardaki ZANU-PF partisinin başına eşi Grace Mugabe'nin geçeceğinin sinyalini vermesi nedeniyle ordu müdahalesinin gerçekleştiği belirtiliyordu.
Ordu başkent Harare'de parlamento ve ulusal televizyon gibi kritik önemdeki yerlerde kontorlü sağlamıştı. Beşkentte atmosferin sakinliğini koruduğu da gelen haberler arasında.