Rusya Federasyonu ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ekonomik cephesini Habertürk ekonomi yazarı gazeteci Abdurrahman Yıldırım ile konuştuk:
'JET KRİZİ ÖNCESİNE DÖNÜLDÜĞÜ SAPTAMASI KABUL EDİLEBİLİR'
Abdurrahman Yıldırım, Rusya'nın bu krizde uçağı düşürülen taraf olduğu için elinin güçlü olduğunu vurguladı. Yıldırım'a göre bu durumda Rusya tarafı ilişkilerde kriz öncesine dönüldüğü saptaması yapıyorsa bu doğrudur:
'TURİZM KONUSUNDA ESKİYE DÖNMÜŞ OLSA…'
Önümüzdeki günlerde iki yılı dolduracak kriz sebebiyle bazı iş insanlarının Rusya'daki işlerini tasfiye ettiklerini ve küçülttüklerini söyleyen Yıldırım'a göre bu yüzden bu konularda geriye dönüş zaman alacak:
"Türkiye ve Rusya ile iş yapan Türk Şirketleri ve işadamları eski düzeyde kaldıkları yerden devam edebilirler ama bazı iş adamlarının Rusya'daki işlerini tasfiye ettiklerini, küçülttüğünü, sattığını biliyoruz. Bundan dolayı bu konuda iki sene sonra kaldığımız yerden devam diyemeyiz. Önümüzdeki 24 Kasım itibariyle bu krizin ikinci yılını tamamlamış olacağız. Bu sırada Türkiye, turizm sektöründe ve ihracatta büyük bir darbe yedi. Şu an turizm sektöründe eski seviyelere dönülse de özellikle Rusya'daki yatırımlarda ve orada iş yapan Türk şirketleri açısından hemen eski duruma dönmek biraz zaman alacaktır. Ama bir yandan da Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'jet krizi öncesine döndük' açıklaması bütün elçiliklere de bütün Rusya devlet mekanizmasına da çok net bir mesaj oldu. En son ambargonun, kızgınlığın ya da kırgınlığın kalıntıları varsa onları temizleme yönünde atılmış bir adım oldu bu. Krizin çözülmesi Türkiye için pozitif bir gelişme olarak, keşke zamanında böyle bir kriz yaşanmasaydı."
'İŞ İNSANLARI AÇISINDAN VİZEDEN ÖTE DİĞER ENGELLER DAHA ÖNEMLİYDİ'
Kriz süresince Türkiyeli iş insanlarının Rusya'da iş yapabilmede yaşadığını sorunlara değinen Yıldırım, vize meselesinin diğer sorunlar yanında küçük bir sorun olarak kaldığı görüşünde:
'DOMATES MESELESİ SEMBOLLEŞTİ AMA ÇOK ÖNEMİ YOK'
Basında domates özelinde çokça konuşulan tarım ürünleri sorunun sınırlı bir şekilde çözüldüğünü söyleyen Yıldırım, bunun turizm sektörü kadar 'toplamı etkileyen' bir sektör olmadığı görüşünde:
'AKKUYU KONUSUNDA KRİZİN GECİKTİRİCİ ETKİSİ OLDU'
Yıldırım, Akkuyu Nükleer Santral projesinin krizden olumsuz etkilenerek süre olarak uzadığını söyledi ve her ne kadar krizden kaynaklanan sebepler etkili olsa da, ilk defa bir nükleer santral sürecinin gerçekleşiyor olması da diğer bir geciktirici etken olduğunu ekledi:
'KRİZ TÜRK AKIMINA YANSIMADI'
"Türk Akımı Projesinde ise bir sorun yok gibi gözüküyor. Jet krizi bu projeye herhangi bir geciktirici etki yapmadı. İsmi Türk Akımı ama Türkiye'ye enerji vermeyecek. Türkiye'den transit geçecek, dolayısıyla da Türkiye'ye katkısı sınırlı olacak. Bu bir boru hattı projesi ve ambargo bunun üzerinde çok da etkili olmadı diyebiliriz."