Güney Afrika'nın kriz nedeniyle Mugabe ve askerlerle görüşmeleri için Zimbabve'ye savunma ve devlet güvenliği bakanlarını göndereceği de açıklandı.
#Zimbabwe LIVE: Zuma confirms speaking to Mugabe, who is confined to his home but is 'fine' https://t.co/3AxL0CTdb3 pic.twitter.com/P6EoHmmDDF
— News24 (@News24) November 15, 2017
Salı günü Zimbabve medyası askeri araçların başkent Harare'ye doğru geldiğini duyurmuştu. Yerel medya Harare'de en az 3 patlama olduğunu ve askerlerin kentteki ulusal televizyonu ele geçirdiğini açıklamıştı.
Ordu televizyondan yaptığı açıklamada da darbe olmadığını, eylemlerinin ülkenin ekonomik çöküşüne neden olan Mugabe'nin çevresindeki 'suçlulara' yönelik olduğunu duyurmuştu.
Ülkedeki gözlemciler an itibarıyla ordunun başkentteki yolları ve kilit önemdeki yerleri kontrol altında tuttuğunu ama atmosferin sakin olduğunu söylüyor.
'MUGABE'NİN EŞİ NAMİBYA'YA KAÇTI'
Diğer taraftan Zimbabve'de muhalefetteki Demokratik Değişim Hareketi milletvekili Eddie Cross BBC'ye yaptığı açıklamada Mugabe'nin 52 yaşındaki eşi Grace Mugabe'nin dün gece Namibya'ya kaçtığını öne sürdü.
Ancak ordu bu iddiayı henüz doğrulamadı.
Mugabe's wife has fled to Namibia after husband is detained by the military https://t.co/QuheRQSpSD pic.twitter.com/2VV2tD8ksy
— Daily Mail Online (@MailOnline) November 15, 2017
Güney Afrika merkezli internet sitesi News24 ise üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde de 'Mugabe'nin istifaya hazırlandığını' duyurdu.
Zimbabwe army "take charge" pic.twitter.com/wZIVefqIup
— BBC Monitoring (@BBCMonitoring) November 15, 2017
KRİZİ GRACE MUGABE Mİ TETİKLEDİ?
Ülkeyi 37 yıldır yöneten 93 yaşındaki Mugabe kısa süre önce Devlet Başkanı Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı görevinden almıştı. Ordu içinde popüler olan Mnangagwa, Mugabe'nin halefi olarak görülüyordu.
Mugabe'nin ismi bu uzaklaştırma sonrası başkan yardımcılığı koltuğu için öne çıkmıştı. Grace Mugabe politik rakibi olarak gösterilen Mnangagwa için kamuoyu önünde bir çağrı yaparak, görevden alınmasını da istemiş, Mnangagwa'nın bir darbe hazırladığında olduğunu da iddia etmişti.
Kasım ayında görevden alınan eski devlet başkan yardımcısı bu gelişme sonrası ülkeden ayrılmıştı.
Mnangagwa'nın görevden alınması sonrası ordu ve hükümet arasında gerilim artmış, Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga, Mnangagwa'nın destekçilerine yapılan tasfiyeye son vermek için 'adım atmaya' hazır olduğunu söylemişti.
Eşi ile evliliğinin ilk zamanlarda sessiz bir figür olarak, alışveriş merakı ve hayırseverlik faaliyetleri öne çıkan Grace Mugabe, iktidardaki Zanu-PF partisinin kadın kolları başkanıydı.
İktidar hevesini gizlemeyen Grace Mugabe, 2014 yılında yaptığı bir konuşmada, "Benim cumhurbaşkanı olmak istediğimi söylüyorlar. Neden olmasın? Ben Zimbabveli değil miyim" demişti.
Muhalifleri ise harcamaları nedeniyle 'Gucci Mugabe' lakabını taktıkları First Lady, 20 yaşındaki Güney Afrikalı bir modele saldırmakla suçlanmış ancak daha sonra diplomatik dokunulmazlığa sığınarak yargılanmaktan kurtulmuştu.
Mugabe çiftine, Avrupa Birliği ve ABD tarafından da, seyahat yasağının da içinde bulunduğu birtakım yaptırımlar uygulanıyor. Bunun gerekçesi ise seçim usulsüzlükleri ile ülkedeki muhalefete yönelik tutum.
ZİMBABVE SAVAŞ GAZİLERİ DERNEĞİ GENEL SEKRETERİ: MUGABE İSTİFA ETMELİ
Zimbabve Savaş Gazileri Derneği Genel Sekreteri Victor Matemadanda da Mugabe'nin ZANU-PF liderliğinden ve devlet başkanlığı görevinden istifa etmesi gerektiğini söyledi.
Basın toplantısı düzenleyen Matemadanda ordunun ülkenin kontrolünü almasının 'Zimbabve için iyi olduğunu' belirtti.
MUGABE'NİN İSMİ TABELALARDAN SİLİNİYOR
Öte yandan, Mugabe Uluslararası Havalimanı güzergahındaki trafik tabelaları üzerinde değişiklik yapılarak, 'Mugabe' yazılı kısımların silindiği bildirildi.
Sign to 'Mugabe International Airport' has been partially covered to remove any reference to the dictator https://t.co/ZUonD9OlmF pic.twitter.com/1ueX1AT6me
— Daily Mail Online (@MailOnline) November 15, 2017