Depremin en çok hasara neden olduğu Serpol Zehap ilçesinde dar gelirliler için yapılan toplu konut projelerindeki yardım çalışmalarını yakından izlemek isteyen Ruhani, izdiham nedeniyle alana giremedi.
Ruhani, burada yaptığı konuşmada eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad hükümeti döneminde başlatılan sosyal konut projesini eleştirdi.
دکتر روحانی در جمع مردم شهرستان سرپل ذهاب: دولت برای بازسازی منازل خسارت دیده از زلزله، کمک بلاعوض و وام بلند مدت اعطا خواهد کرد. همه امکانات دولت برای کاهش سریع مشکلات مردم بسیج شده است. pic.twitter.com/kOM4MkAngv
— پاد (@PadDolat) November 14, 2017
'DEMEK Kİ BU PROJELERDE BAZI SORUNLAR VAR'
'Mesken-i Mehr' olarak adlandırılan İran'daki sosyal toplu konut projeleri Ahmedinejad döneminde dar gelirlilere yardım amacıyla başlatılmıştı.
Ruhani evsiz kalanlara da hükümetin acilen yardım yapacağı sözünü verdi. Ruhani "Acı çekenleri temin etmek isterim ki hükümet bu sorunu en hızlı şekilde ortadan kaldırmak için harekete geçti" dedi.
Ruhani bu konudaki tüm yardımların 1979'daki İslam Devrimi'nin ardından kurulan 'Konut Vakfı' adlı kuruluş tarafından yapılacağını da belirtti.
#روحانی در بدو ورود به #کرمانشاه:مردم باید خودشان خانههایشان را بسازند/دولت وام میدهد
— خبرگزاری تسنیم (@Tasnimnews_Fa) November 14, 2017
هیچ ایرانی نیست که به فکر مردم کرمانشاه نباشد
به آسیب دیدگان اطمینان می دهم که دولت با تمام قوای خود وارد کار شده است؛ دولت سعی می کند در کمترین زمان برای حل مشکلات مردم اقدام کند pic.twitter.com/LfqOOyQgZ5
DEPREMDE ÖLENLERİN SAYISI 500'Ü AŞTI
Depremde 7460 kişinin ise yaralandığı açıklanmıştı. Hayatını kaybedenlerin çoğu 85.000 nüfuslu Serpol Zehap ilçesinden.
Irak Kızılayı da Irak'ta 9 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin de yaralandığını duyurmuştu.
On binlerce İranlı ise depremin ve 100'den fazla artçı şokun ardıjndan 2. kez geceyi sokakta geçirdi.
ÖLÜ SAYISI AÇIKLANANDAN ÇOK DAHA FAZLA OLABİLİR
Ancak ölü sayısının açıklanan rakamalrdan daha fazla olabileceği de belirtiliyor.
Yarı resmi haber ajansı ISNA'ya konuşan Kirmanşah Adli Tıp yetkilisi Muhammed Ali Monşizade ulaşılmazı zor köylerde ailelerin hayatını kaybeden 150'ye varan kişiyi gömdüğünü söyledi
İran Kızılayı da köylerde enkaz altından daha fazla kişinin cansız bedenlerinin çıkartılabileceğini belirtti. Ancak örgüt daha büyük kasabalardaki kurtarma operasyonalrının yakında sona erceğini de açıkladı.
'KERPİÇTEN YAPILAN ESKİ EVLER TAMAMEN YIKILMIŞ'
Yetkililerin deprem bölgesine yardımları ulaştırmakta zorlandığı ifade ediliyor. İran Devrim Muhafızları Komutanı General Muhammed Ali Caferi de acil olarak çadır, su ve gıdaya ihtiyaçları olduklarını söyledi.
Deprem bölgesini ziyaretinde devlet televizyonuna konuşan Caferi "Yeni binalar dayanmış ancak kerpiçten yapılan eski evler tamamen yıkılmış" dedi.
BÖLGEYE 30 KIZILAY EKİBİ GÖNDERİLDİ
Resmi haber ajansı IRNA deprem bölgesine 30 Kızılay ekibinin gönderildiğini duyurdu.
İran'da 1990'da yaşanan 7.4 büyüklüğündeki depremde 40.000 kişi ölmüş, 300.000 kişi yaralanmış ve yaklaşık yarım milyon insan evsiz kalmıştı.
2003'te ise tarihi Bam kenti 31.000 kişinin hayatını kaybettiği 6.6 büyüklüğündeki deprem sonucu yok olmuştu.