Önceden açıklanmayan ziyaret kapsamında Suu Kyi eyalet başkenti Sittwe'ye yoğun güvenlik önlemleri altında ulaştı.
Hükümet sözcüsü Zaw Htay ziyaretin 1 gün süreceğini ve Suu Kyi'nin Sittwe'nin yanısıra şiddet olaylarının yaşandığı Maungdaw ve Buthiduang'a da gideceğini açıkladı.
Suu Kyi'nin Arakanlı Müslümanlar'ın köylerini ziyaret edip etmeyeceği ise netlik kazanmadı.
SUU KYİ ARAKANLI MÜSLÜMANLAR'I SAVUNMADIĞI İÇİN ELEŞTİRİLİYORDU
Suu Kyi ordunun bölgedeki operasyonlarda 'etnik temizliğe' varan ihlallerde bulunduğu iddialarını reddetmişti.
Gazeteciler, görgü tanıkları ve uluslararası insan hakları örgütlerinin bu yöndeki açıklamalarına rağmen demokrasi yanlısı partinin lideri Suu Kyi'nin etkisizliği tepki toplamıştı.
BÖLGEYİ YENİDEN İNŞA SÖZÜ VERDİ
Suu Kyi ayrıca 'belli kriterleri' karşılayan Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar'ın yeniden Myanmar'a kabul edileceğini de duyurmuştu.
Ağustos sonunda yeni kurulan Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun (ARSA) bölgedeki karakollara yönelik saldırılarının ardından ordu bölgede operasyon başlatmıştı.
O zmaandan bu yana ordunun ve Budist milislerin vatandaşlık hakları olmayan ve 'Bangladeşli göçmenler' olarak tanımlanan Arakanlı Müslümanlar'a yargısız infazlar, tecavüz ve ev yakma gibi suçlar işlediği açıklanmıştı.
2500 ARAKANLI MÜSLÜMAN DAHA BUGÜN BANGLADEŞ SINIRINA ULAŞTI
AFP'nin haberine göre bugün Bangladeş sınırına 2500 Arakanlı Müslüman daha ulaştı. Bu, bölgede hala korku ve açlığın olduğunun işareti olarak görüldü.
Bu sığınmacılardan biri olan 35 yaşındaki Muhammed Zafer "Ordu bize saldırmadı ancak yaşamımızı çok zorlaştırdı. Hiçbir iş için bize ödeme yapılmıyor. Pazara gidemiyoruz. Böyle nasıl yaşanabilir ki?" dedi.