Salıcı, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde "Alman hükümetinin bu yılbaşından beri ülkemize yönelik uyguladığı silah ambargosunun devam etmekte ya da başlaması planlanan projeleri sekteye uğrattığı düşünüldüğünde, hükümetin söz konusu projelerin tamamlanmasına yönelik proje süreçlerine bir müdahalesi olacak mı?" diye sordu.
'YAPILAN BAŞVURULAR 11 KEZ REDDEDİLDİ'
Almanya Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu'nun federal hükümete Türkiye'ye yapılan silah satışlarıyla ilgili verdiği soru önergesine yanıtında Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın, son dört ayda Türkiye'ye silah ihracatı için yapılan başvuruların 11 kez reddedildiğini, bu sayının 2010-2015 yılları arasında 8 ile sınırlı olduğunu açıkladığını kaydeden Salıcı, şöyle devam etti:
"En son Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 7 milyar avroluk milli tank projesi 'Altay'ın, 100 ile 200 tanklık ilk bölümünün ihalesini Türk kamyon ve otobüs üreticisi BMC firması ile ortak alan Alman Rheinmetall şirketinin CEO'su Armin Papperger 'TSK'ya ait 'Leopard' tanklarının modernizasyonu, Türkiye'de tasarım halindeki Altay tankının BMC firmasıyla birlikte birlikte üretilmesi, ortak uçak mühimmatı üretilmesi gibi çok sayıda projemiz için onay alamıyoruz. Türkiye ile ilişkiler düzelmedikçe, Alman hükümetinden silah ihracatına yeni onay çıkması zor' şeklinde yaptığı açıklamalardan Alman hükümetinin ülkemize karşı tutumunun değişmediği anlaşılmaktadır."
Salıcı, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'nin şu soruları yanıtlamasını istedi:
- Alman hükümetinin bu yılbaşından beri ülkemize yönelik uyguladığı silah ambargosunun devam etmekte ya da başlaması planlanan projeleri sekteye uğrattığı düşünüldüğünde, hükümetin söz konusu projelerin tamamlanmasına yönelik proje süreçlerine bir müdahalesi olacak mı?
- Almanya'dan ithalatı gerçekleştirilen mühimmatın üretiminde kullanılan teknolojiye ülkemizin sahip olduğu; ithalatın, mühimmatın üretiminde yerli üretim kapasitesinin yeterli olmaması nedeniyle gerçekleştirildiği bilinmektedir. Bu bağlamda; yerli üretim kapasitesini artırıcı adımlar atılacak mıdır?
- Almanya eski başbakanı Gerhard Schröder'in Almanya'nın şimdiki başbakanı Angela Merkel'in bilgisi dâhilinde ve Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in ricası üzerine 25 Eylül'de ülkemize gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü basına yansımıştı. Taraflar arasında yapılan bu görüşmede, Almanya tarafından uygulanan silah ambargosunun kaldırılması konusu görüşülmüş müdür?
- Geçtiğimiz ay Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik'in ülkemizin Londra Büyükelçiliği'nde verilen resepsiyonda İngiltere Dışişleri Bakanı Richard Moore ve İngiltere Genelkurmay Yardımcısı Orgeneral Gordon Messenger ile bir araya geldiği ve Almanya ile Türkiye arasındaki silah ambargosu krizinden ortaya çıkan boşluğun İngiltere ile doldurulabileceği gündeme gelmişti. Almanya ile yapılan veya yapılacak girişimler neticesinde silah ambargosunun kaldırılması sağlanamazsa hükümet hangi şartlarda İngiltere'den silah ithalatı gerçekleştirecektir?