‘İDLİB'DEKİ DURUM EL NUSRA'NIN EYLEMLERİYLE AĞIRLAŞIYOR'
Lavrentyev, Astana'daki görüşmelerin 7. turunda İdlib'deki gerilimi azalta bölgesinin ve o bölgeye gözlemci yerleştirme konularının görüşüldüğünü, bölgedeki durumun Fetih el Şam'ın (El Nusra Cephesi) eylemleri nedeniyle ağırlaştığını söyledi.
Rus diplomat, "İdlib'de oluşturulan bu önemli gerilimi azaltma bölgesini görüştük. Bu bölge diğerlerine göre en zor, çünkü orada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözlem noktaları, ayrıca İran'ın gözlem noktaları ve Rus askeri polis henüz sonuna kadar yerleştirilmedi" diye konuştu.
Lavrentyev, İdlib'deki zorlukların o bölgede başta Fetih el Şam olmak üzere hala çok fazla radikal grubun bulunmasından ve bu grupların faal olmasından kaynaklandığını da sözlerine ekledi.
ULUSAL DİYALOG KONGRESİ SURİYE TOPLUMUNUN TÜM KATMANLARINI BİRLEŞTİRMELİ
Lavrentyev, Soçi'de yapılması beklenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin Suriye toplumunun tüm katmanlarını birleştirmesi ve Anayasa reformlarıyla ilgili perspektiflerin görüşülmesini sağlaması gerektiğini aktardı.
Lavrentyev, "Düşüncemize göre Suriye diyaloğu olarak yapılması gereken bu forumun Suriye toplumunun tüm katmanlarının temsilcilerini, çeşitli milliyetleri, aşiretleri, hem iç hem de dış muhalif grupları birleştirmesini umuyoruz" diye konuştu.
Rus diplomat, "Kongrenin herkesin aynı masada toplanıp gelecekte ne yapılması gerektiği, anayasa reformunun nasıl devreye alınacağı, zaman geçirmeden yeni anayasa kabul edilip BM gözetimi altında parlamento ve başkanlık seçimlerinin nasıl yapılacağı konusunda görüşmelerini sağlayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
‘SEÇİMLER ESAD'IN YETKİSİ DOLMADAN YAPILABİLİR'
Suriye'de seçimlerin yapılacağı tarihle ilgili kararı Suriyelilerin alması gerektiğini belirten Lavrentyev, "Eğer Suriyeliler anayasa komisyonunun kurulması konusunda kendi aralarında anlaşmaya varırlarsa, yeni anayasayı kabul ederlerse elbette meclis ve devlet başkanlığı seçimleriyle ilgili konu da gündeme gelir" ifadelerini kullandı.
Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun kararına uygun olarak anayasanın kabul edilmesi için 6, seçimlere hazırlık için de 12 ay ayrıldığını hatırlatan Lavrentyev, "Bu mantığa uyarsak, erken seçimler hem meclis hem de mevcut devlet başkanının (Beşar Esad'ın) yetkisi dolmadan gerçekleşecek" dedi.