Davada mahkeme heyeti Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, muhabir Ahmet Şık ile muhasebe çalışanı Emre İper'in de tutukluluklarının devamına karar verdi.
Mahkeme heyeti, Can Dündar ile İlhan Tnıar'ın yakalanmasını beklediklerini açıkladı ve davanın bir sonraki duruşmasında Mehmet Faraç, Leyla Tavşanoğlu ile Doğan Satmış'ın tanık olarak dinlenmesi karar verdiklerini belirtti.
A Atalay, M Sabuncu, A Şık hakkında tutukluluğun devamı kararı için üye hakimin şerhi var; karar oy çokluğuyla. İper kararı oy birliğiyle.
— Diren Gazeteci (@pressout) 31 Ekim 2017
Heyet, gazetenin muhasebe çalışanı Emre İper için bilirkişi raporunun bekleneceğini de ifade etti.
Davanın bir sonraki duruşması 25-26 Aralık'ta görülecek.
Tutukluluk hallerinin devamına… Bir sonraki celse 25-26 Aralık 2017’de #CumhuriyetDavası pic.twitter.com/3Tr20AVdht
— Diren Gazeteci (@pressout) 31 Ekim 2017
'ADLİ KONTROL TEDBİRLERİ ÖLÇÜLÜ'
Öte yandan 'tutukluluğa devam' kararına şerh düşen üye hakimin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
"Sanıkların tutuklulukta geçirdikleri süre, tanıkların büyük ölçüde dinlenmiş olması, bu sanıklar hakkında delillerin toplanmış olduğu da gözetildiğinde delil karartma ihtimallerini bulunmayışı ve sanıkların sabit ikametgah sahibi oluşu, adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada ölçülü olması hususları gözetilerek tahliyelerine karar verilmesi kanaatinde olduğumdan çoğunluğun tutukluluk halinin devamına yönelik kararına katılmıyorum"
NE OLMUŞTU?
Gazete muhabirlerinden Ahmet Şık, 31 Aralık 2016'da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda 'FETÖ propagandası yaptığı' iddiasıyla tutuklandı. Şık hakkında ileri sürülen iddialar, kamuoyunda tartışmalara neden oldu.
Sanıklardan karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Utku ve Önder Çelik, vakfın Danışma Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Kemal Güngör, Okur Temsilcisi Güray Öz, köşe yazarı Hakan Kara ve Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay 29 Temmuz'da sona eren ilk duruşmada, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel ise davanın 24 Eylül’de görülen üçüncü duruşmasında tahliye edilmişti.
Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ile yazarlar Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya da tutuksuz yargılananlar arasında.
KİM, NE İLE SUÇLANIYOR?
Gazete çalışanlarına yönelik iddianame, tutuklamalardan 156 gün sonra hazırlandı. Gazeteye yönelik soruşturmayı başlatan, ancak daha sonra hakkında ‘FETÖ’ davası açılan Murat İnam’ın imzasının yer almadığı iddianameyi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba imzaladı.
İddianamede, Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay’ın, 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme' suçundan ayrı ayrı 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın da 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme' ve 'hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma' suçlarından ayrı ayrı 9.5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.
Ahmet Şık’ın ise 'PKK ve DHKP/C silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek' suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
SORUŞTURMAYI BAŞLATAN SAVCI FETÖ SANIĞI ÇIKTI
Cumhuriyet gazetesine açılan soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savıcısı Murat İnam’ın 2 Kasım 2016’da 'Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurduğu iddiası' ile FETÖ'ye üye olmaktan’ yargılandığı ortaya çıktı.
Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bu durumu ‘talihsizlik’ diye niteledi ve “Olmaması daha doğrudur. Keşke böyle bir görevlendirme yapılmamış olsaydı daha iyi olurdu, daha da doğru olurdu” dedi.